Accidentul vascular cerebral, tot mai prezent în rândul tinerilor buzoieni

de Stiri Buzau Media
Sursa foto: steemit.com
Sursa foto: steemit.com

Obezitatea, mâncarea tip fast-food şi stresul sunt factori care au dus la scăderea mediei de vârstă în cazul accidentului vascular cerebral. AVC-ul afectează, în ultimii ani, tot mai mulţi tineri, deşi această afecțiune era considerată în trecut una specifică vârstnicilor. Medicii specialiști neurologi precum şi neurochirurgii susţin că în momentul de faţă persoanele tinere sunt mult mai stresate, fac tot mai puţină mişcare, consumă mai multă mâncare nesănătoasă de tip fast-food, goana pentru un loc de muncă le afectează efectiv inima şi creierul, lăsând ca stresul cotidian să le altereze sănătatea. O astfel de situație este întâlnită și în județul Buzău. ,,Din păcate, în ultimul timp, din ce în ce mai mulți tineri suferă accident vascular cerebral. Vârsta nu mai este un criteriu de tromboliză, înainte era un criteriu până în 80 de ani, acum nici atât. Aproape că nu mai există pat liber”, a menționat șeful Secție Neurologie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Buzău,  medicul Alina Diacenco.

Coducerea SJU dorește să reabiliteze și secția de Neurologie, pentru a o aduce la standarde europene de funcționare, mai ales că în ultima vreme are o adresabilitate foarte mare. ,,Prima secție care va intra în reabilitare va fi Secția de Neurologie, care are o adresabilitate extraordinar de mare, unde aproape nu există pat liber. Sunt din ce în ce mai mulți tineri cu afecțiuni neurologice și tot mai mulți pacienți”, a declarat directorul Spitalului Județean Buzău, Claudiu Damian. AVC-urile sunt de două feluri, cel hemoragic, când se rupe un vas de sânge şi o parte a creierului este invadată de sânge și ischemic, atunci când un vas de sânge se înfundă şi o parte din creier nu mai poate fi irigat cu sânge. În majoritatea cazurilor, accidentul vascular cerebral este cauzat de faptul că un cheag de sânge blochează o arteră, iar o anumită porţiune a creierului ajunge să nu mai fie irigată cu oxigen, aceasta cedând.

Începând din această lună,  Spitalul Județean Buzău a fost adăugat pe lista unităților medicale care pot asigura tromboliza, o procedură ce le poate salva viața  pacienților care ajung la spital în cel mult 4 ore şi jumătate, de când au suferit un AVC ischemic. Reamintim care sunt semnele care prevestesc un accident vascular cerebral:

  1. Durerea puternică de cap (cefalee) care apare în cazul accidentului vascular hemoragic. Intenstitatea este variabilă;
  2. Slăbirea forţei în unul dintre membre, senzaţia că nu poţi mişca mâna sau piciorul, precum şi furnicături sau amorţeli;
  3. Tulburări de vorbire, concretizate prin dificultăţi în articularea cuvintelor, vedere dublă;
Știri despre: , , ,