Ce se întâmplă în creier, când nu dormi suficient

Sursa foto: resonea.com

Nevoia de somn înseamnă mai mult decât refacerea energiei la fiecare 12 ore. În realitate, în timpul somnului, se întâmplă mult mai mult de atât, iar dacă nu-i oferim somn, creierul ajunge să facă ziua ceea ce ar trebui să facă noaptea, dar cu exces de zel, făcând mai mult rău decât bine. În cadrul unui studiu recent, oamenii de știință au descoperit că somnul insuficient, pe o perioada mai lungă de timp, face ca un număr mare de neuroni și sinapse să dispară. Chiar și atunci când somnul este recuperat, practic amânat, acest rău nu mai poate fi reparat. Echipa de cercetători, condusă de Michele Bellesi, de la o universitate din Italia, a examinat creierul unor cobai privați de somn și pe cel al unor cobai bine odihniți, observând că, în cazul primului grup, erau șterse în timpul zilei niște sinapse considerate inutile, așa cum ar trebui să se întâmple noaptea, în timpul somnului. Numai că aceste sinapse erau unele necesare, de care animalul avea nevoie, deci avea loc o eroare, arată Science Alert.

În plus, dispăreau și neuroni – procesul e unul normal în timpul somnului – pentru reînnoirea creierului. Nu e însă unul normal atunci când organismul nu doarme, pierzându-se neuroni de altfel funcționali, care nu ar trebui anihilați. Practic, în timpul somnului care vine la timp, „gunoiul” e sortat corespunzător, fiind șterse informații de care nu mai e nevoie. Atunci când însă organismul e privat de somn, această sortare se face „la nimereală”, aleatoriu, pierzându-se elemente bune.

„Am arătat pentru prima oară că porțiuni din sinapse sunt pur și simplu devorate din cauza privării de somn”, a explicat coordonatorul studiului publicat în Journal of Neuroscience. Când privarea de somn este una gravă, încep să fie șterse unele dintre cele mai vechi și mai folositoare informații. Oamenii de știință se tem că aceasta privare de somn ar mai putea avea un efect – apariția unor boli precum Alzheimerul.

Sursa: stiinta-mister.ro
S-AR PUTEA SĂ TE INTERESEZE: