Cum să îți protejezi inima pe timp de caniculă

de Stiri Buzau Media

În aceste zile, ne confruntăm cu temperaturi caniculare. Căldura excesivă generează disconfort, însă temperaturile foarte ridicate pot crea probleme grave, ba mai mult, pot duce și la pierderea de vieți omenești. Printre efectele nedorite se numără deshidratatea, care poate cauza sete, slăbiciune fizică, amețeala, palpitații ale inimii și chiar leșin. Epuizarea din cauza căldurii apare atunci când corpul pierde apa și sarea, din cauza transpirației excesive. Căldura este unul dintre cei mai mari dușmani ai celor care au fost diagnosticați cu afecțiuni ale inimii, în special hipertensiune arterială. Hipertensivii au organismul mai solicitat în perioadele caniculare, pentru că organismul trebuie să facă față căldurii. De aceea, este nevoie ca aceste persoane să ia măsuri de protecție. În zilele cu temepraturi ridicate, creșterea tensiunii arteriale poate să apară la hipertensivi, dar și la persoanele care nu au un astfel de istoric. Hipertensiunea se instalează în momentul în care tensiunea arterială sistolică are o creștere de peste 140 mmHg, iar cea diastolică de peste 90 mmHg.

          Semne care anunță creșterea tensiunii

Amețelile, palpitațiile, durerile de cap, mai ales în zona cefei, unde simți că îți pulsează ceva, greață sunt semne care indică faptul că tensiunea este în creștere, menționează sfatulmedicului.ro. De aceea, dacă apar aceste simptome, este important să ceri de urgență ajutor medical. Până la sosirea medicului, cel în cauză trebuie să stea întins.

Măsuri generale pentru controlul tensiunii pe timp de caniculă

Este foarte important ca persoanele diagnosticate cu hipertensiune arterială să urmeze tratamentul prescris de către medic. În cazul în care se observă creșteri semnificative, este important ca persoana în cauză să se prezinte la un consult la medicul cardiolog. Un grad mare de risc la complicații date de hipertensiunea arterială îl au varstincii, mai ales cei trecuți de 65 de ani. Trebuie ca aceste persoane să facă tot posibilul să evite expunerea la soare, astfel încât inima să nu fie nevoită să facă eforturi suplimentare, astfel încât să facă față temperaturilor caniculare. Nu numai temperaturile care trec de 37 de grade Celsius sunt periculoase pentru persoanele cardiace, ci și umiditatea ridicată din atmosferă. Sfaturi importante de urmat:

  • – poartă încălțămite de calitate, lejeră, care să permită piciorului să respire, astfel încât să nu fie afectată în niciun fel circulația sangvină periferică;
  • – îmbracă haine din materiale ușoare, cum este bumbacul, deschise la culoare;
  • – poartă o șapcă sau o pălărie care să îți acopere capul de fiecare dată când stai în soare;
  • – bea între opt și 12 pahare cu apă pe zi, ca să nu suferi de deshidratare;
  • – evită băuturile care conțin cafeină, pe cele dulci și pe cele alcoolice;
  • – ia pauze regulate și nu face efort fizic care să te solicite;
  • – încearcă să eviți să ieși în aer liber între orele 11:00 și 15:00;
  • – consumă alimente care să nu aibă sare în exces;
  • – evită alimentele cu un conținut mare de grăsimi;
  • – mănâncă multe legume și fructe proaspete;
  • – nu face eforturi mari, care să suprasolicite activitatea cardiacă, deși ai rămas în casă;
  • – în casă este important să fie o temperatură suportabilă, în jurul valorii de 22 de grade Celsius
  • – în cazul în care nu ai un aparat de aer condiționat, ține geamurile și ușile închise, pe tot parcursul zilei. Seara, aerisește bine încăperile, în special dormitorul în care dormi.
Știri despre: , , ,