Ortokeratologia, o disciplină nouă?

de Stiri Buzau Media
Sursa foto:site-pedia.ro
Sursa foto:site-pedia.ro

OrtOkeratOlOgia (ortho =drept,corect şi keratos =cornee), de asemenea menţionată şi Ortho-k, Overni-ght Vision Correction sau Corneal refractive therapy reprezintă ştiinţa care se ocupă cu modificarea curburii sau formei corneei (responsabilă de cea mai mare parte din puterea refractivă a ochiului). Aplicarea unor lentile de contact rigide realizează o remodelare temporară a corneei în scopul reducerii tulburărilor de refracţie precum miopie, hipermetropie şi astigmatism. Procedura a fost folosită la începutul anilor 1960 şi utilizând lentile din PMMA („Orthofocus ) s-a demonstrat că miopia putea fi stabilizată. Materialul lentilei era contraindicat portului prelungit, iar efectele impredictibile.

De asemenea limitele keratometriei au reprezentat mereu o problemă. Începând cu anii 1990 apariţia topogra ei corneene şi a hărţilor topogra ce com- puterizate şi-au dovedit utilitatea prin personalizarea lentilelor. Folosirea unor lentile rigide gaz-permeabile cu un design cu „geometrie inversă” a făcut ca efectele să fie durabile pe tot parcursul zilei. Ortokeratologia a beneficiat de un mare progres în timp şi a devenit un veritabil „boom” în 2002, când FDA american a aprobat lentila cu port nocturn.

Aplicarea lentilelor determină o aplatizarea uşoară a corneei, cu designul dorit şi modifică focalizarea ochiului. Astfel se vor compensa erorile de refracţie. După ce lentilele de noapte sunt înlăturate de pe ochi corneea îşi păstrează forma aplatizată pentru tot restul zilei. Lentilele se aplică seara la culcare; se recomandă un somn de aprox 6 ore şi se înlătură dimineaţa la trezire. Efectul care se obţine este o vedere clară fără ochelari sau lentile de contact. Deci remodelează corneea în timp ce dormi.

INDICAŢII:

  1. Pentru corectarea viciilor de refracţie. FDA american a aprobat ortokeratologia cu port nocturn pentru miopie de până la -6,00 D şi un astigmatism de -1,75 D. În unele ţări s-au obţinut rezultate bune şi la miopie de -10.00 D.În cazul hiper- metropiei +3.00 D şi în unele cazuri până la +5.00 D.
  2. Pentru încetinirea evoluţiei miopiei la copii. Lentilele se pot adapta copi- ilor(>5-6 ani) şi adulţilor (fără limite de vârste) care nu doresc să poarte ochelari sau lentile de contact pe timpul zilei şi ca metodă alternativă a tratamentului laser.

CONTRAINDICAŢII. În amaţii şi infecţii ale segmentului ocular anterior, Hipoestezia corneană.

AVANTAJE. Efectul este complet reversibil când lentilele încetează de a mai purtate dioptria revine la valoarea iniţială. Practicarea tuturor sporturilor (inclusiv cele acvatice sau de contact). Fără alergii, fără senzaţia de ochi uscat sau de nisip în ochi chiar dacă se lucrează la calculator.

EFECTE ADVERSE. Reducerea dioptriilor se realizează progresiv; pentru ametropiile mici efectul maxim se poate instala după 1-2 nopţi de purtare a lentilelor în alte cazuri se poate ajunge până la 1-2 săptămâni. În această perioadă pacientul prezintă tulburări de vedere, halouri şi poate necesita purtarea unor ochelari cu dioptrii mai mici.

În caz de MIOPIE. Această metodă neinvazivă de corecţie are ca efect stoparea sau încetinirea semnificativă a progresiei afecţiunii. Este metoda „gold-standard„ în CONTROLUL MIOPIEI LA COPII. În România sunt în prezent peste 2 000 de copii purtători de lentile de noapte. Ortokeratologia este o metodă de corecţie şi pentru miopia adultului care poate apare după câţiva ani de la un tratament laser refractiv (PRK,LASEK).

În caz de HIPERMETROPIE. Tratamentul hipermetropiei a fost o redută pentru ortokeratologie, dependent semnicativ de dimensiunea zonei de tratament, ca şi în cazul tratamentului laser; în cazuri selecţionate se poate obţine înlăturarea ochelarilor pentru distanţă în cazul presbiopilor şi micşorarea dioptriilor pentru vederea de aproape.

CONCLUZII. Ortokeratologia modernă, deşi încă experimentală în anumite ţări, şi-a demonstrat eficacitatea şi siguranţa odată cu folosirea de materiale noi, a geometriei inverse şi a dispozitivelor performante pentru examinarea corneei. Măsurătorile de microscopie speculară nu au arătat o scădere a numărului de celule endoteliale sau a modi care a dimensiunilor acestora. Remodelarea corneei se face pe baza migrării periferice a celulelor epiteliale, fapt care asigură reversibilitatea efectului.

Dacă se doreşte un tratament laser (LASIK) după utilizarea lentilelor de noapte, acest lucru este posibil după o pauză prealabilă de câteva luni care îi permite corneei să revină la forma iniţială. Ortokeratologia rămâne o alternativă confortabilă şi sigură a corecţiei laser şi se impune în controlul miopiei la copii alături de tratamentul cu Atropina şi corecţia cu lentile multifocale.