Adoptarea proiectului privind rectificarea bugetară, propus de MFP, amânată pentru următoarea ședință de Guvern

Rectificarea bugetară a fost prezentată în primă lectură, în ședința de Guvern de joi. Este vorba despre ordonanța privind rectificarea bugetară, respectiv ordonanța privind rectificarea bugetului asigurărilor sociale de stat. Acestea ,,au fost prezentate   într-o primă lectură în ședință, urmând să fie adoptate în ședința următoare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului la finalul ședinței, Nelu Barbu. Totodată, el a adăugat că s-a luat această decizie pentru a nu se mai face interpretări în spațiul public. ,,Decizia Guvernului a fost să mai analizeze în detaliu fiecare aspect astfel încât să nu mai existe tot felul de interpretări în spațiul public și vor fi adoptate în ședința următoare”, a explicat Nelu Barbu.

La începutul ședinței de Guvern, premierul Viorica Dăncilă a anunțat că reducerile de bugete propuse se fac acolo unde a existat un grad scăzut de folosire a banilor alocați. „Este o rectificare pozitivă prin care asigurăm plata majorată a salariilor și pensiilor, inclusiv noua creștere pe care o vom aplica începând cu 1 septembrie anul acesta. Această rectificare asigură și continuarea proiectelor de investiții în domeniul prioritare. Rectificarea bugetară pozitivă este susținută de creșterea PIB și de faptul că în primul trimestru al acestui an, România a înregistrat o creștere economică de 5%, a treia cea mai mare creștere din UE. Toate ramurile economiei reale au înregistrat evoluții pozitive, remarcându-se în mod deosebit rezultatele din construcții, servicii și agricultură. Am cerut ca această rectificare să fie făcută pe principii clare astfel încât obiectivele asumate la începutul acestui an să fie îndeplinite cu păstrarea echilibrelor macroeconomice și consolidarea încrederii investitorilor din economie. Vom menține deficitul bugetar în ținta asumată prin legea bugetului, respectiv 2,76 %”, a declarat premierul.

Ministerul Finațelor a prezentat la începutul acestei săptămâni proiectul de rectificare de buget, precum și un proiect de ordonanță ce prevede reducerea numărului de posturi din aparatul de stat, majorarea accizei la țigarete și introduce taxa pe zahăr, alături de alte măsuri fiscale și bugetare.

S-AR PUTEA SĂ TE INTERESEZE: