Ajută-ți copilul să fie puternic!

familieIată 20 de tehnici simple prin care îți poți ajuta copilul să fie puternic:

 1. Nu-i mai spune “Sunt ocupat! Am treabă! Nu pot acum”. Pentru un copil, dragostea nu se traduce prin cadouri, ci prin timp și atenție.
 2. Închide telefonul mobil, tableta, laptopul, televizorul și oferă-i copilului tău timp de calitate, șansa unei comunicări adevărate.
 3. Atunci când îi vorbești, privește-l în ochi.
 4. Ascultă-l cu adevărat! Nu-l întrerupe, fii interesat de ceea ce spune.
 5. Nu renunța la ora de povești, înainte de somn.
 6. Fii calm. Sau propune-ți să fii mult mai calm decât ești acum.
 7. Petrece timp doar tu cu el, mai ales dacă în casă mai sunt și alți frați. Momentul de 1 la 1 este foarte important. Pentru că atunci când vine vorba despre subiecte delicate este foarte puțin probabil să vorbească în prezența altor persoane.
 8. Oferă-i multe îmbrățișări și mângâieri.
 9. Zâmbește-i de fiecare dată când te cheamă, când te întreabă ceva.
 10. Fă-ți timp să nu faci nimic. Stați cu toții relaxați, fără a fi presați de un program.
 11. Când lucrurile sunt complicate, nu le complica și tu mai mult. Dacă ai un copil care plânge nervos, păstrează-ți calmul. Dacă te enervezi, nu vei rezolva nimic. La fel și în situațiile în care ești pus în fața unui comportament mai dificil al copilului. Tu ești adultul și trebuie să dai dovadă de maturitate, măiestrie și finețe în astfel de situații.
 12. Oferă libertate! Dacă mergeți la restaurant, lasă-l să-și comande singur. Încurajează-i independența și fii mai mult un ghid și un observator atent, nu un conducător.
 13. Scrie de mânaă mici bilețele vesele, ori cu mesaje de afecțiune sau încurajare.
 14. Jucați-vă pe covor, stați pe iarbă. Prima și cea mai importantă punte de legătură cu copilul este prin joc.
 15. Păstrează toate cadourile pe care le primești: de la castane, felicitări stângace, flori de câmp. Păstrează ceea ce îți dăruiește și ține cadoul la vedere. Va simți că îl apreciezi mult.
 16. Spune-i “Te iubesc!”. Nu-ți fie teamă de aceste cuvinte și, în niciun caz, jenă să îți arăți sentimentele. Până la urmă, este copilul tău și el merită cel mai mult aceste cuvinte.
 17. Arată-i că-l iubești.
 18. Arată-i ca-l respecți.
 19. Fii mereu acolo pentru el, la orice oră.
 20. Nu țipa la el, nu-l pedepsi, nu-l brusca, nu-l jigni atunci când îți spune că a facut ceva.

 Anul trecut, un studiu realizat pe 1.600 de adolescenți a arătat două trăsături pe care le aveau în comun cei mai rezistenți din punct de vedere emoțional. Acești copii au răspuns afirmativ la aceste două enunțuri:

 1. Am părinți care țin la mine
  2. Am părinți care mă ascultă.

Studiul, realizat în Australia de Andrew Fuller, un renumit psiholog de copii și adolescenți, a dezvăluit, astfel, de unde pornește rezistența emoțională a copilului și ce trebuie să-i oferi tu, ca părinte.

Sursa: centruldeparenting.ro

S-AR PUTEA SĂ TE INTERESEZE: