Alocațiile de stat ale copiilor se vor majora anual

Suma pe care o primesc lunar copiii și tinerii cu vârsta de până la 18 ani sau cei care au împlinit această vârstă, dar învață încă în cadrul unui liceu sau a unei școli profesionale, ar putea fi majorată în fiecare an, conform Proiectului de lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr.9/2019 pentru modificarea şi completarea Legii nr.61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii, precum şi pentru modificarea art.58 alin.(1) din Legea nr.448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.

Inițiativa legislativă ar putea primi curând votul favorabil al senatorilor, documentul având propunere de adoptare, și vizează, după cum și numele acesteia indică, aprobarea OUG nr. 9/2019, act normativ care prevede majorarea alocațiilor copiilor din țara noastră, scrie avocatnet.ro. Inițiativa legislativă are nevoie, pentru a se putea aplica, de aprobarea Parlamentului și de publicarea în Monitorul Oficial.

După cum este prevăzut în propunerea legislativă, sumele pe care le primesc copiii din România lunar ar putea fi majorate în fiecare an. „Cuantumurile alocației de stat pentru copii (…) se majorează anual prin hotărâre a Guvernului”, se precizează în inițiativa legislativă. Potrivit Legii nr. 61/1993 privind alocația de stat pentru copii, alocația de stat pentru copii este o sumă acordată lunar de statul român tuturor copiilor, fără discriminare, ca o formă de ocrotire.

De principiu, alocația se acordă copiilor până la vârsta de 18 ani, dar dacă la împlinirea acestei vârste urmează cursurile învățământului liceal sau profesional, tinerii vor primi în continuare alocația, până la terminarea cursurilor. Cuantumul alocației de stat pentru copii nu a mai suferit modificări de peste trei ani, mai exact, de la jumătatea lui 2015, astfel că măsura majorării anuale ar elimina perioadele lungi în care alocația își păstrează aceeași valoare.

Atenţie! Proiectul legislativ NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie să fie adoptat de Parlament, promulgat prin decret prezidențial şi, ulterior, publicat în Monitorul Oficial.

Sursa: avocatnet.ro
S-AR PUTEA SĂ TE INTERESEZE: