Amenzile neachitate pentru gunoaie, piețe, spații verzi și locuri de joacă, executate silit de către primării

Sursa foto:btv.md

Parlamentarii vor să modifice regimul juridic al contravențiilor astfel încât primăriile, prin consiliile locale, să poată executa silit persoana amendată dacă aceasta nu își achită contravenția în termenul legal de 30 de zile. În momentul de față, primăriile trebuie să sesizeze instanțele de judecată în astfel de cazuri și de cele mai multe ori, costurile sunt ridicate, procesele durează și se ajunge ca aceste cheltuieli să depășească amenda sau contravenția să se prescrie în acest răstimp.

Prin proiectul de lege propus la Senat, potrivit legestart.ro, se urmărește ca punerea în executare a sancțiunii să se facă de către consiliul local în următoarele domenii: salubritate, activitatea din piețe, curățenia și igienizarea acestora, întreținerea parcurilor și spațiilor verzi, a spațiilor și locurilor de joacă pentru copii, amenajarea și curățenia spațiilor din jurul blocurilor de locuințe, precum și a terenurilor virane, întreținerea bazelor și obiectivelor sportive aflate în administrarea lor, întreținerea străzilor și a trotuarelor, a școlilor și a altor instituții de educație și cultură, întreținerea clădirilor, împrejmuirilor și a altor construcții și colectarea gunoaielor și aresturilor menajere.

În cazul în care contravenientul nu a achitat amenda în termenul de 30 de zile, consiliul local poate aproba înlocuirea amenzii cu sancțiunea prestării unei activități în folosul comunității, conform proiectului de lege. Proiectul de lege va fi dezbătut mai întâi la Senat, apoi în Camera Deputaților, unde poate suferi alte modificări înainte de a fi votat în forma finală.

Sursa: legestart.ro
S-AR PUTEA SĂ TE INTERESEZE: