Angajatorii din IT vor avea costuri salariale mărite din ianuarie 2019

de Stiri Buzau Media

Din moment ce a fost pus în aplicare în ianuarie 2018, transferul contribuțiilor de pensii (CAS) și sănătate (CASS) va fi păstrat în continuare, spune un partener al Deloitte România, care a precizat că sunt șanse minime ca Guvernul să revină la situația existentă până la finele anului 2017. Totodată, asta înseamnă că angajatorii din domeniul IT vor avea costuri salariale mărite din ianuarie 2019, deoarece statul nu-i va mai ajuta.

Sunt șanse minime ca autoritățile fiscale să se răzgândească în privința transferului CAS și CASS, astfel că, chiar dacă ordonanța de Guvern ce a introdus măsura încă este dezbătută în Parlament, ar fi foarte greu să se revină la situația din decembrie 2017. „Legea de aprobare a ordonanței care a introdus transferul contribuțiilor] nu a trecut de Parlament și nu avem încă o garanție a modului în care se va continua pe această linie. Este foarte posibil ca legislația să rămână așa. (…) Să revenim acum la ce am avut anul trecut… șansele, cred, sunt minore”, a explicat Dan Bădin, partener coordonator servicii fiscale și juridice la Deloitte, la o întâlnire recentă cu presa.

În același timp, a fost adusă în discuție și situația angajatorilor din domeniul IT, pentru care transferul contribuțiilor a fost mai problematic. Mai exact, în cazul salariaților scutiți de impozit, printre care se numără IT-iștii, transferul contribuțiilor putea aduce reduceri salariale, însă statul a decis să ajute angajatorii prin compensarea parțială a CASS.

Totuși, acest ajutor se acordă doar pentru veniturile salariale obținute în anul 2018. Ceea ce înseamnă că, începând cu veniturile aferente lunii ianuarie 2019, acești angajatori nu vor mai primi ajutor și vor avea mai mult de plătit la stat. „Dacă nu se va întâmpla nimic (adică să se prelungească perioada de acordare a ajutorului – n. red.), angajatorii din domeniul IT, în speță, cel mai probabil de la 1 ianuarie 2019, vor avea costurile salariale crescute cu aproximativ 7%”, a spus Raluca Bontaș, partener servicii fiscale la Deloitte.

În orice caz, specialista a completat că piața muncii oricum va absorbi, pe termen lung, prin rotația personalului, transferul contribuțiilor: „Cred că piața va regla, cred că deja au început să regleze, și anume prin rotația personalului. Cei nou-veniți au deja salariul mărit. Prin urmare, da, cred că se va ajunge într-un punct în care cam toți angajatorii vor avea acest transfer al contribuțiilor sociale acoperit prin salariul brut, nu prin bonusuri, nu prin sporuri.

Transferul contribuțiilor a fost operat în ianuarie 2018. La acel moment, CAS și CASS au trecut în totalitate în sarcina salariaților, după ce până în decembrie 2017 acestea au fost împărțite între angajat și angajator. Astfel, CAS are, în prezent, o cotă de 25%, iar CASS – o cotă de 10%.