Avem elevi de excepție! Echipajul ’’Soyuz ’’a fost selectat să participe la Competiția Națională de Rovere Exo-Ro

de Stiri Buzau Media
robot-spațial

robot-spațial

Inteligenți, perseverenți, dornici de afirmare și foarte harnici, câțiva elevi ai Colegiului Economic Buzău desfășoară, sub coordonarea  profesoarei Serenella Liliana Dinu,  multiple activități de cercetare într-un domeniu care nu are nimic comun cu specificul pregătirii lor școlare. Ghidați de pasiunea lor pentru electronică, mecanică și programare,  au constituit echipajul ’’Soyuz”,  cu Florea Alexandru Valentin, Grosu Nicoleta și Voicu Iulian, tori trei elevi străluciți ai Colegiului economic Buzău. Prezența la Competiția Națională de Rovere Exo-Ro, a fost dată de idea construirii unui robot asemănător celor care explorează întreg Universul.

Acesta va fi rapid și fiabil datorită dimensiunii sale reduse.  Va fo dotat cu o multitudine de senzori pentru determinarea temperaturii, umidității, presiunii și chiar a radioactivității, precum și senzori de proximitate pentru determinarea distanței obiectelor ce-l înconjoară.

O altă facilitate a robotului ar fi că ar putea ridica obiecte periculoase utilizând un braț robotic atașat.

Robotul va dispune și de o cameră video cu posibilitatea de a se roti la 3600 și de a trasmite imagini in timp real.

Competiţia Naţională de Rovere Exo-RO este organizată pentru prima dată în România de către Agenţia Spaţială Română Spațială – ESERO România. Această competiție le  oferă elevilor de liceu ocazia de a învăţa în mod practic şi de a se familiariza cu metodologia de cercetare ştiinţifică, de a-şi însuşi concepte noi, de a aprofunda sau consolida cunoştinţe de tehnologie şi programare şi, nu în ultimul rând, de a învăţa importanța coordonării şi a lucrului în echipă. Regulamentul iniţial al competiţiei, conform căruia în urma preselecţiei urma să fie selectată câte o echipă reprezentantă din fiecare din cele opt regiuni de dezvoltare ale României a suferit unele modificări, întrucât echipele înscrise reprezintă numai patru din aceste regiuni. Aplicațiile primite pentru acest concurs au fost foarte bune și comitetul de organizare a luat decizia de a extinde numărul de echipe selectate de la opt la zece.

Astfel, juriul format din dl. prof. Victor Sutac (Suceava), Ambasador al Spaţiului (Regiunea 1 Nord-Est), colaborator ESERO România şi reprezentant al mediului profesoral preuniversitar, dl. prof. Alexandru Iovanovici (Timişoara), din partea mediului academic şi    d-na Cristina Stancu (Bucureşti), din partea ESERO România, au decis pe baza criteriilor de evaluare să trimită în etapa finală următoarele echipe:

  • RoboKingPeter, Palatul Copiilor Suceava, Jud.Suceava
  • Spectrum, Colegiul Naţional de Informatică “Tudor Vianu”, București
  • CarmenSylvaRover, Liceul Teoretic „Carmen Sylva”, Eforie Sud, Jud. Constanța
  • AstroLab, Colegiul Naţional “Nicolae Bălcescu” Brăila, Jud. Brăila
  • Tomis, Colegiul Naţional ”Mircea cel Bătrân” Constanța, Jud. Constanţa
  • RobotsRover, Colegiul Naţional “Dragoş Vodă”, Câmpulung Moldovenesc, Jud. Suceava
  • Soyuz, Colegiul Economic Buzău, Jud. Buzău
  • IrisRobotics, Colegiul Naţional “Alexandru Ioan Cuza”, Focșani, Jud. Vrancea
  • TheHaze, Liceul Teoretic “Nicolae Bălcescu”, Cluj-Napoca, Jud. Cluj
  • 5843 AutoVortex, Colegiul National de Informatica “Tudor Vianu”, București

 

Ȋn etapa finală a competiţiei de rovere Exo-RO, cele zece echipe selectate vor avea la dispoziţie perioada 25 iunie – septembrie pentru a construi roverul propus în formularul de înscriere, respectând toate fazele tipice ale unui proiect de robotică, de la selectarea obiectivelor, proiectarea şi integrarea componentelor, până la testarea sistemului în final. Provocarea este ca roverul lor să îndeplinească atât misiunea principală, cât şi pe cea secundară a competiţiei:

Misiunea ştiinţifică principală – obligatorie pentru fiecare echipă – constă în deplasarea teleghidată a roverului până la un punct fix, făcându-se abstracţie de decalajul temporal care ar exista în realitate între locaţia explorată şi centrul de control, măsurarea unor parametri (presiunea atmosferică şi temperatura mediului înconjurător) şi transmiterea de imagini. Roverul este necesar să respecte masa maximă de 2,5 kg şi un volum maxim dat de dimensiunile L=40cm, l=30cm, h=20cm.

Misiunea ştiinţifică secundară constă în colectarea unor eşantioane, precum şi măsurarea altor parametri locali (de exemplu compoziţia atmosferică, nivelul de iluminare, umiditatea) cu ajutorul senzorilor aflaţi la bordul roverului în vederea determinării habitabilităţii sitului de către oameni, precum şi determinarea din aceşti parametri ai posibilităţii existenţei vieţii locale (analiza metan, umiditate, pH, radiaţii etc.) cu senzori la alegere.

1 comentariu
  • Prin acest proiect de colaborare cu elevii de la Colegiul Economic din Buzău doamna profesoară Serenella-Liliana Dinu își arată din nou roadele devotamentului său în relația cu cei pe care îi are zi de zi în fața catedrei. Robotul cu care acest grup intră în concurs aduce în fața noastră o inovație folositoare societății de astăzi, un lucru bine primit pentru toți cei care știu să-i aprecieze adevărata valoare. Ideea se vede că este în totalitate a elevilor fapt ce dovedește că aceștia sunt interesați de ceea ce înseamnă electronică, mecanică și programare, activități ce nu fac parte din filiera unității de învățământ din care provin. Eu îi felicit și le urez succes tuturor și sper să câștigați această competiție.

Lasă un răspuns