Avocatul Poporului contestă la CCR ordonanța de urgență ce vizează cumpărarea doar cu buletinul a cartelelor prepay

Avocatul Poporului constată, între altele, că O.U.G. nr. 62/2019 afectează drepturi, libertăți și îndatoriri cetățenești. Avocatul Poporului apreciază că se impune din partea legiuitorului delegat un spor de rigoare în motivarea urgenței, a dovedirii existenței unei situații extraordinare, cu respectarea principiului proporționalității restrângerii exercițiului drepturilor afectate și a jurisprudenței Curții Constituționale, exigențe pe care actul normativ criticat nu le întrunește.

,,Argumentele utilizate în preambulul actului normativ nu sunt de natură să justifice situația extraordinară și nici urgența unui act normativ care, reglementând obligativitatea colectării datelor cu caracter personal și a stocării pe un termen nedefinit a acestora, limitează drastic exercitarea dreptului la viață intimă, familială și privată. Cât privește argumentul legat de necesitatea stringentă privind localizarea celor care apelează la 112, Avocatul Poporului menționează că aceasta era posibilă și prin reglementarea anterioară. În plus, din examinarea dispozițiilor legale nu rezultă scopul colectării datelor de identificare și nici asigurarea garanțiilor că acestea vor fi folosite exclusiv în scopul declarat în preambul. Finalitatea urmărită de legiutorul delegat, și anume reducerea apelurilor abuzive prin identificarea și sancționarea apelanților abuzivi, prin intermediul colectării datelor de identificare ale utilizatorilor de cartele preplătite, nu constituie o situație extraordinară, nu este de natură a justifica urgența reglementării”, susține Avocatul Poporului, într-un comunicat.

Instituția critică ordonanța pentru că nu este foarte clar specificat nici scopul în care se face colectarea datelor personale prin faptul că un cumpărător e obligat să arate buletinul la cumpărarea cartelei. Iar acesta nu are siguranța că datele sale nu vor fi folosite și în alte scopuri. Cât despre dorința de a limita abuzurile la numărul de urgență 112 (utilizarea unor cartele prepay nu permite identificarea persoanei care sună abuziv), Avocatul Poporului susține că nu ar reprezenta o situație extraordinară care să motiveze urgența acestei ordonanțe.

Avocatul Poporului apreciază că actul normativ criticat este încontradicție cu dreptul și jurisprudența europeană în materia comunicațiilor electronice și nu asigură un cadru adecvat și suficient de protecție a datelor cu caracter personal de la dispoziția administratorului SNUAU, conform legislației europene în materie, măsura colectării însăși fiind neadcvată în sensul depășirii scopului propus – acela de sancționare a apelanților abuzivi la Serviciul de urgență. În demersul său, Avocatul Poporului mai amintește și de o încercare mai veche de a reglementa această situație a cartelelor prepay, printr-o lege care prevedea aceeași cerință de a arăta buletinul la cumpărarea cartelei, lege care nu a ajuns niciodată să se aplice pentru că a fost contestată la CCR.

S-AR PUTEA SĂ TE INTERESEZE: