Bani europeni pentru reabilitarea internatului din Liceul Henri Coandă

Primăria Buzău a semnat joi, contractul de finanţare pentru reabilitarea în vederea creşterii eficienţei energetice a clădirii internatului din cadrul Liceului Henri Coandă. Proiectul, finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, axa prioritară 3 Sprijinirea tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon, prioritatea de investiții 3.1, are o durată de implementare de 29 luni. Obiectivul general este creșterea eficienței energetice în clădirile publice din municipiul Buzău, îndeosebi a celor care înregistrează consumuri energetice mari, deziderat al Planului de Acțiune pentru Energie Durabilă al municipiului Buzău, 2015-2020. Bugetul este de 5.411.959,02 de lei, din care 4,35 milioane vor fi bani alocați din fonduri europene, 666. 420 din bugetul național, iar contribuția municipalității este de 102.526 lei la care se adaugă cheltuieli neeligibile în valoare de 285.000 lei.
Directorul general al Agenției pentru Dezvoltare Regională Sud-Est, Luminița Mihailov a menționat că acesta este al doilea contract de finanţare care vizează creşterea eficienţei energetice a clădirilor publice. Ea a adăugat că acest proiect, ce vizează reabilitarea internatului din Liceul Henri Coandă, este unul foarte util și cu impact semnificativ din punct de vedere financiar.
În cadrul acestui proiect, lucrările generale propuse constau în conformarea la cerințele privind securitatea la incendiu; termoizolarea fațadelor clădirii; refacerea completă a sistemului de termo și hidro izolație a terasei; termoizolarea intradosului planșeului peste subsol; înlocuirea ferestrelor cu ferestre din profile de aluminiu și geam termoizolant low-e; refacerea hidroizolației copertinelor de acces; refacerea trotuarului de gardă; refacerea instalației de distribuție a agentului termic pentru încălzire și apă caldă, între punctul de racord și planșeul peste subsol; instalarea unei surse regenerabile de energie prin folosirea pompelor de căldura de tip aer-apa și integrarea acestora în sistemul existent de încălzire prin intermediul unor schimbătoare de căldură și automatizarea aferentă; sistem de automatizare (sistem de control activ); înlocuirea receptorilor de terasă și racordarea la coloanele de canalizare pluviale existente; instalații de stins incendiile tip hidranți interiori, hidranți exterior; instalarea unor panouri solare și a unui boiler cu o serpentină; înlocuirea corpurilor de iluminat cu unele cu LED, cu durată mare de viață și consum redus și sistem de detecție și semnalizare împotriva incendiilor.
Acesta nu este singurul proiect de finanţare prin Agenţia pentru Dezvoltare Regională al Primăriei, pe eficienţă energetică. Valoarea tuturor proiectelor semnate până acum pe eficienţă energetică este de aproximativ 6 milioane de euro, după cum ne-a declarat Luminița Colțeanu, responsabilă pe departamentul de Dezvoltare-Implementare Proiecte din cadrul Primăriei Buzău.
Municipalitatea mai are în pregătire şi alte proiecte ce vor fi realizate cu fonduri europene. Aceste proiecte sunt incluse în planul de dezvoltare a oraşului Buzău pentru următorii ani.
Potrivit reprezentantului Agenției pentru Dezvoltare Regională Sud-Est, municipiul Buzău se află pe un loc fruntaş în absorbţia de fonduri europene. Alte proiecte în domeniul eficienței energetice căldiri publice pe care administrația locală le va implementa vizează, printre altele, reabilitarea Școlii Gimnaziale nr.11, a Grădiniței cu program prelungit „Cei șapte pitici” și reabilitarea corpului tehnic al Liceului Henri Coandă. Valoarea totală a proiectelor depuse în cadrul Axei Prioritare 3 (sprijinirea tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon) este de 12 milioane de euro.