Buzăul, inclus într-un amplu proiect cu fonduri europene, privind creșterea siguranței rutiere

de Stiri Buzau Media

La nivelul județului nostru urmează să fie implementat un proiect important ce are ca obiectiv creșterea gradului de siguranță rutieră, prin identificarea sectoarelor de drumuri din administrarea CNAIR cu grad scăzut de siguranță rutieră. Mai exact, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere anunță, printr-un comunicat, că a elaborat și  depus Aplicația de Finanțare pentru proiectul ,,Implementare măsuri specifice de creștere a gradului de siguranță rutieră (eliminarea punctelor periculoase) prin semnalizare orizontală și verticala, reamenajari de intersectii, iluminat cu led, etc -” în vederea obținerii de finanțare nerambursabilă alocată prin Programului Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, în cadrul Axei Prioritare 2 ,,Dezvoltarea unui sistem de transport multimodal, de calitate, durabil și eficient”, Operațiunea ,,Creșterea gradului de siguranță și securitate pe toate modurile de transport și reducerea impactului transporturilor asupra mediului”. Proiectul se va implementa la nivelul întregii țări. Obiectivele specifice ale proiectului sunt:

  • Identificarea punctelor negre;
  • Identificarea sectoarelor cu risc ridicat de accidente rutiere;
  • Identificarea si implementarea solutiilor tehnice corespunzatoare fiecarui punct negru;

Propunerea de solutii tehnice pentru 150 puncte negre. Este știut deja faptul că, de câțiva ani, județul Buzău se află pe „harta punctelor negre” ce vizează zonele unde se produc adevărate tragedii. Nu puține au fost cazurile în care oameni nevinovați au avut parte de un final teribil, fie din cauza iresponsabilității unora dintre șoferi, fie din cauza neatenției, a vitezei și a inconștienței.

Obiectivul general al  proiectului îl reprezintă creșterea gradului de siguranță rutieră, prin identificarea sectoarelor de drumuri din administrarea CNAIR cu grad scăzut de siguranță rutieră, ceea ce va conduce la reducerea numărului de accidente rutiere, menținerea unei fluente ridicate a traficului, introducerea de noi elemente de siguranță, creșterea siguranței rutiere în localitățile liniare de-a lungul drumurilor naționale, modernizarea infrastructurii rutiere astfel încât să corespundă nevoilor de mobilitate și nevoilor de dezvoltare economică, prin creșterea capacității de transport, fără scăderea gradului de siguranță rutieră.

Valoarea totală a proiectului este de 1,906,741.49 lei (inclusiv TVA) și va fi finanțat prin Programul Operațional Infrastructura Mare 2014-2020 astfel: 75% contribuția Uniunii Europene din Fondul European de Dezvoltare Regională, 25% bugetul de stat, iar restul de 293,904.90 lei reprezintă valoarea TVA aferentă cheltuielilor eligibile. Durata proiectului este de 12 luni.