Care sunt creșterile de pensii programate pentru toamna aceasta și pentru următorii ani

de Stiri Buzau Media

Legea nr. 127/2019 privind sistemul public de pensii a fost publicată marți, în Monitorul Oficial și devine astfel, din septembrie 2021, noua reglementare pentru pensiile publice, actuala lege fiind atunci abrogată, scrie avocatnet. Printre multe altele, această lege prevede și creșteri succesive ale punctului de pensie, creșteri care se vor aplica până la intrarea ansamblului legii în vigoare. Prima creștere a punctului de pensie este cea din 1 septembrie 2019, când punctul de pensie va crește de la 1.100 de lei, la 1.265 de lei. O precizare trebuie făcută în legătură cu această mărire: ea nu e prevăzută numai de noua Lege a pensiilor, ci și de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 114/2018. Prin urmare, ea opera și în lipsa acestei noi legi.

În 2020, tot de la 1 septembrie, punctul de pensie va cunoaște o creștere substanțială: de la 1.265 de lei va ajunge la 1.775 de lei. Apoi, la 1 septembrie 2021, punctul de pensie va mai crește cu 100 de lei și va ajunge la 1.875 de lei. Potrivit noii legi, chiar formula de calcul a pensiilor este schimbată față de actuala lege, pentru că intră în schemă punctul de referință: el e calculat ca raportul dintre punctul de pensie și nivelul mediu al stagiilor de cotizare prevăzute de legislația anterioară, respectiv 25 (în 2021, valoarea acestui punct va fi de 75 de lei). Astfel, pensia e calculată prin înmulțirea numărului total de puncte realizat de asigurat cu valoarea punctului de referință. Anual, acest punct de referință se va mări. Aceste creșteri sunt însoțite în noua lege și de multe recalculări de pensii, de pildă:

  • pensiile anticipate din prezent vor deveni pensii pentru limită de vârstă și se vor recalcula;
  • pensiile anticipate parțiale fără diminuare vor deveni pensii pentru limită de vârstă și se vor recalcula prin adăugarea perioadelor asimilate nevalorificate.
Știri despre: , ,