CASA JUDEȚEANĂ DE PENSII BUZĂU ARE DE ÎNCASAT PESTE 5 MILIARDE DE LEI VECHI, DE LA UNII DINTRE PENSIONARI

    Zeci de pensionari buzoieni se vor trezi cu conturile poprite după ce au acumulat, în mod ilegal, venituri pe lângă pensii. Din punct de vedere al Legii pensiilor există anumite categorii de beneficiari de pensie, cărora le este permis cumulul pensiei cu anumite venituri pe care aceștia le realizează.  Beneficiarii de pensii anticipate sau anticipate parţial şi cei cu grad de invaliditate I sau II nu pot cumula pensia acordată cu venituri obţinute prin desfăşurarea unei activităţi în baza unui contract de muncă.

Pensionarii cu invaliditate de gradul III nu pot cumula pensia cu venituri obţinute în urma unor activităţi de natura celor stipulate pentru cei pensionaţi anticipat, anticipat parţial sau cu grad de invaliditate I sau II, dacă acestea depăşesc jumătate din programul normal de lucru al locului de muncă respective – adică 4 ore.  Pe lângă aceste categorii de beneficiari, interzicerea cumulului pensiei se interzice şi soţului supravieţuitor, beneficiar al unei pensii de urmaş, dacă veniturile obţinute sunt mai mari de 35% din câştigul salarial mediu brut.

În plus, soţul supravieţuitor nu mai poate beneficia de pensia de urmaş dacă s-a recăsătorit. La nivelul județului Buzău, unii dintre ei figurează în bazele de date ale Casei Județene de Pensii ca fiind incompatibili, potrivit legii pensiilor. În urma analizării dosarelor de pensionare ale persoanelor depistate a fi în incompatibilitate, Casa de Pensii Buzău a constatat că are de încasat la acest moment, o sumă destul de importantă. ,,Acum la luna octombrie 2017 au fost verificate 223 de cazuri, pentru încadrarea sau neîncadrarea în aceste situații de incompatibilități. Conform datelor noastre din prezent, suma aflată în evidența  Casei de Pensii ce trebuie recuperată prin poprire înființată asupra veniturilor din pensii este 535.637 de lei” a menționat Ionuț Constantin, purtătorul de cuvânt al CJP Buzău.

S-AR PUTEA SĂ TE INTERESEZE: