Ce amenzi riscă primarii și directorii dacă nu fac expertizele de încadrare a clădirilor școlilor într-o clasă de risc seismic

Klaus Iohannis a promulgat, pe 7 octombrie, Legea nr. 170/2019 privind măsurile pentru reducerea riscului seismic, prin care primarii și directorii unităților de învățământ din toată țara sunt obligați să facă expertize tehnice pentru încadrarea clădirilor într-o clasă de risc seismic, precizează legestart.ro. Perioada în care trebuie să se desfășoare aceste expertize este 1 ianuarie 2021 – 1 iunie 2024. Scopul adoptării acestei legi este de a identifica starea imobilelor în care se desfășoară cursuri și activități didactice, astfel încât ulterior, să se poată lua măsuri de intervenție conform unor planuri bine stabilite.

Legea va fi valabilă pentru clădirile construite înainte de 1978, iar dacă unele dintre acestea au deja o expertiză tehnică finalizată sau în lucru, aceasta trebuie refăcută dacă e mai veche de 1 ianuarie 2010. Sursa de finanțare este asigurată de la bugetul de stat prin Ministerul Educaţiei Naţionale, la solicitarea unităţilor administrativ-teritoriale. Pentru neîndeplinirea noilor prevederi, constatările vor fi făcute Instituția Prefectului, iar amenzile aplicate vor fi cuprinse între 1.000 lei și 10.000 lei. Conform datelor oficiale de la Ministerul Educației, în țara noastră sunt 12.500 de unități pentru învățământul ante-școlar și școlar, 5.000 de unități primare și gimnaziale, 1.650 de licee, 1.400 de școli profesionale și postliceale și aproximativ 100 de universități.

S-AR PUTEA SĂ TE INTERESEZE: