Cea mai simplă formă de a ajuta financiar nu te costă, de fapt, nimic

de Stiri Buzau Media

Mecanismul prin care alegi ca un procent din impozitul datorat statului să se ducă la o organizație nonprofit sau la o parohie, de ce nu, e cel mai simplu mod de a ajuta bănesc acea entitate. De ce? Pentru că e un efort aproape minuscul, de a completa o hârtie cu câteva date și de a o trimite cui trebuie. Partea interesantă din acest mecanism este că banii care ajung la acea entitate nu-i dăm din propriul buzunar, pentru că ei nu ajungeau oricum la noi, ci la stat.

Sunt ani de zile de când există în legislația noastră, în Codul fiscal, mai exact, dar câți îi acordă interesul? E nevoie doar de o hârtie, o dată într-un an, pentru a lua o bucată din impozitul pe care statul te obligă să i-l dai din venitul tău și să o îndrumi către o asociație sau o fundație care are nevoie de banii aceia pentru a-i ajuta pe alții. Asta înseamnă redirecționarea unui procent din impozitul datorat la stat. Practic, e cel mai ușor mod de a dărui ceva fără să simți diferența în buzunarul tău. Iar cei care sunt supărați pe faptul că statul le ia oricum prea mulți bani, pot să simtă și satisfacția că la stat vor ajunge mai puțini bani…

Redirecționarea asta înseamnă că semnezi pentru ca un procent din banii datorați de tine să ajungă altundeva – dar altundeva ales de tine, nu aleatoriu. Sunt numeroase organizații nonprofit care ajută copii, bătrâni, persoane abuzate, pregătirea unor oameni în domenii sociale, educația în medii defavorizate sau care au alte scopuri pentru care au nevoie de susținere bănească din partea altora. Inclusiv către parohii pot fi făcute aceste redirecționări din impozit. Ca persoană fizică, persoană fizică autorizată etc., cu ultimele schimbări în domeniul fiscal, poți redirecționa următoarele procente din venit:

  • 2% pentru susţinerea entităţilor nonprofit care se înfiinţează şi funcţionează în condiţiile legii și a unităţilor de cult (inclusiv parohii), precum şi pentru acordarea de burse private, conform legii;
  • 3,5% pentru susținerea entităților nonprofit și a unităților de cult care sunt furnizori de servicii sociale acreditați cu cel puțin un serviciu social licențiat, în condițiile legii (Ministerul Muncii publică și actualizează periodic listele cu furnizorii de servicii sociale acreditați și cu serviciile sociale licențiate în conformitate cu legea).

Cei interesați să redirecționeze o pot face prin depunerea formularului fiscal 230, până la 25 mai 2018 (la salariați) sau prin formularul unic 212 (dacă se obțin alte venituri decât cele salariale). Salariații nu trebuie să se ducă să depună personal acest formular însă. Anul acesta, ei îl pot trimite entității pe care au ales-o, dar, mai nou, îl pot lăsa chiar pe angajator să facă redirecționarea aceasta. Ca persoană care a făcut asta deja, pot să spun că entitatea pe care o alegeți are întotdeauna deschise porțile dacă vreți să o ajutați și nu știți cum să procedați (pentru că mecanismul acesta e modul lor de a obține bani, printre altele).

În fine, OUG nr. 25/2018 a introdus și posibilitatea microîntreprinderilor de a deduce, din impozitul pe veniturile obținute, sponsorizările pe care le acordă ONG-urilor sau bisericilor, în condițiile în care acest lucru nu era permis anterior de Codul fiscal.