Cinci schimbări majore, valabile de acum înainte, de care ar trebui să știe șoferii și firmele din domeniul auto

de Stiri Buzau Media

Duminica asta a adus mai multe modificări legislative importante în domeniul auto, unele fiind importante pentru persoanele fizice, iar altele pentru afaceriștii din domeniul auto. Printre altele, din 20 mai s-a modificat procedura de notificare a schimbării proprietarului unei mașini, au apărut noi reguli la verificarea transportatorilor rutieri și au apărut reguli ușor diferite referitoare la inspecția tehnică periodică (ITP).

  1. Cumpărătorii mașinilor la mâna a doua riscă amendarea dacă nu anunță tranzacțiile

Atunci când se schimbă proprietarul unei mașini, Codul rutier stabilește, începând cu data de 20 mai, o perioadă mai mare în care noul proprietar să fie obligat să notifice autorităților tranzacția – 90 de zile, în loc de 30 de zile, cum este acum. În lipsa notificării, înmatricularea automobilului va fi suspendată automat, astfel că persoana care va circula cu acesta va risca o amendă de până la 2.900 de lei.

  1. Înmatricularea autoturismelor, suspendată automat la expirarea ITP-ului

De la aceeași dată, expirarea ITP-ului unui autoturism va echivala cu suspendarea automată a înmatriculării. Astfel, șoferii care vor circula în continuare cu respectivul automobil vor risca o amendă pentru lipsa ITP-ului valabil și una pentru condusul în timpul suspendării înmatriculării, totalul putând să ajungă la 5.800 de lei.

  1. Mașinile vor trece de ITP doar cu defecte mici

În urma fiecărei verificări tehnice, autovehiculele vor trece de inspecție doar dacă au, în cel mai rău caz, defecte mici, potrivit unei alte noutăți legislative care se  aplică din data de 20 mai. Practic, categorizarea deficiențelor în minore, majore și periculoase va reprezenta o noutate pentru legislația ITP de la noi.

  1. Transportatorii rutieri, controlați în funcție de cât de bune sunt vehiculele pe care le folosesc

Companiile de transport rutier de mărfuri și de persoane vor fi clasificate de autorități, de acum înainte, în funcție de gradul de risc al vehiculelor pe care le folosesc. Astfel, transportatorii încadrați la risc ridicat vor fi controlați mai des și mai riguros.

  1. Stațiile ITP trebuie să-și înregistreze video activitatea

În fine, a cincea schimbare majoră din domeniul auto, care s-a produs începând cu data de 20 mai, face referire la stațiile ITP. Concret, acestea sunt obligate mai nou să-și înregistreze video activitatea desfășurată. Măsura ar fi trebuit să se aplice de ceva timp, însă a fost amânată de autorități.

Știri despre: , , ,