Concurs desfăşurat în cadrul proiectului educaţional derulat de Inspectoratul de poliţie Judeţean Buzău şi Şcoala Gimnazială Maxenu

În ziua de 11 martie a.c., începând cu ora 11.00, la Şcoala Gimnazială Maxenu s-a desfăşurat concursul de educaţie rutieră “Alege viaţa, circulând corect”.
Concursul a fost organizat în cadrul proiectului educaţional „Să circulăm corect!” desfăşurat în colaborare cu Şcoala Gimnazială Maxenu –Grădiniţa cu Program Normal Maxenu.
În competiţie s-au înscris 160 de preșcolari și elevi ai claselor primare din nouă județe.
Startul competiției a fost dat în urmă cu aproximativ o lună, perioadă în care copiii au primit provocarea de a realiza machete și lucrări artistice în care au avut de configurat teme rutiere, precum un traseu sigur de acasă la locul de joacă.
Machetele cu tematică rutieră şi lucrările de artă plastică cu aceeași tematică realizate de elevi au fost expuse pentru a fi analizate în scopul jurizării.
Concursul urmărește reducerea riscului de victimizare a preșcolarilor și elevilor prin creșterea gradului de cunoaștere a regulilor de circulație rutieră.
Prin lansarea acestei provocări, micii participanți la trafic sunt determinați să analizeze cum e corect să se angajeze în traversarea străzii, să se pună la punct cu semnalizarea rutieră destinată pietonilor, să se gândească la locurile unde se pot juca în siguranţă și, totodată, să aprofundeze cunoștințele prin transpunerea acestora în creații.
Juriul a fost format din ofiţeri ai Serviciului Rutier şi Compartimentului Analiza şi Prevenirea Criminalităţii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău.
La finalul activității au fost acordate premii, însă cu toții ne-am simțit câștigători: copiii prin faptul că și-au însușit și fundamentat cunoștințele privind normele rutiere, organizatorii prin mulțumirea că au contribuit la responsabilizarea micilor participanți la trafic!
POLIȚIȘTII VĂ RECOMANDĂ :
Părinţilor:
-Nu uitați că un copil nu are capacitatea necesară de a fi în siguranță în trafic, mai ales atunci când iese în stradă din spatele blocului sau când se joacă lângă locul de parcare al mașinilor. Trebuie să ținem cont că un copil este mai puțin înalt decât o mașină și de multe ori nu poate fi observat de șoferii ce fac manevre de intrare sau de ieșire din parcări în momentul când iese din spatele mașinilor și se aventurează pe șoseaua circulată.
-La lăsarea întunericului, pentru a putea fi observați, copiii trebuie să fie îmbrăcați cu haine deschise la culoare, vizibile, la care se pot atașa și benzi reflectorizante, pe mâneci și pe încălțăminte pentru a fi mai vizibili. De asemenea, este utilă adăugarea de benzi reflectorizante pe ghizdanele sau pe bicicletele copiilor.
-Să vă faceți în permanență timp pentru educația rutieră a copiilor, să le reamintiți regulile de circulație, unele pericole neașteptate la care pot fi expuși.
-De asemenea, să le explicați cum trebuie să fie atenți latrafic, de ce nu trebuie să tasteze mesaje telefonice, să nu asculte muzică în căști și să nu vorbească la mobil când traversează strada sau când se află pe bicicletă !
Copiilor:
-Nu vă jucaţi pe drumurile publice sau în apropierea acestora, ci doar în locurile special amenajate în acest sens, unde nu circulă maşini (parcurile, terenurile de sport, curtea şcolii sau a grădiniţei etc.)!
-Nu vă deplasaţi cu rolele/ skate-board-ul pe partea carosabilă a drumurilor publice!
-După lăsarea întunericului sau în alte condiţii de vizibilitate redusă, folosiţi îmbrăcăminte de culoare deschisă, care vă face mai vizibili în lumina farurilor!
-Când circulaţi cu bicicleta, evitaţi zonele aglomerate şi arterele principale cu trafic intens!
-Traversaţi strada numai pe trecerea de pietoni şi doar la culoarea verde a semaforului