Condițiile în care se acordă facilitățile fiscale din construcții se vor modifica luna viitoare

de Stiri Buzau Media

De luna viitoare, Guvernul va schimba condițiile în care angajatorii din domeniul construcțiilor pot beneficia de facilitățile fiscale introduse la începutul anului 2019, conform unui act normativ apărut vineri, în Monitorul Oficial. Mai precis, menționează avocatnet.ro, este vorba de schimbări la condiția referitoare la cifra de afaceri realizată, la taxarea salariilor și la lista domeniilor de activitate în care se pot aplica facilitățile. Guvernul a oficializat modificări la facilitățile fiscale din domeniul construcțiilor (adică la taxele salariale reduse). Mai precis, vineri a apărut în Monitorul Oficial Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 43/2019, care va aduce, pe 21 iulie 2019, modificări majore la condițiile acordării facilităților fiscale. Facilitățile fiscale din construcții au fost introduse prin intermediul Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 114/2018. Iată care sunt acestea:

  1. Firmele vor trebui să aibă cifra de afaceri de 80% din construcții în anul anterior și vor beneficia de facilitățile fiscale în tot anul curent

Controversata condiție referitoare la cifra de afaceri pe care trebuie să o aibă firmele din construcții pentru a beneficia de facilitățile fiscale se va schimba semnificativ. Mai precis, dacă acum toți angajatorii trebuie să aibă lunar o cifră de afaceri de 80% din construcții pentru a beneficia de taxele reduse, în curând condiția se va aplica numai firmelor nou-înființate. Asta înseamnă că firmele care deja există pe piață cel puțin din 2018 se vor raporta numai la cifra de afaceri din anul fiscal anterior. Dacă vor avea cifra de afaceri de 80% din construcții, acestea vor aplica facilitățile fiscale în tot anul curent. Cele care nu vor atinge pragul de 80% vor aplica sistemul de calcul lunar al cifrei de afaceri, care se va aplica firmelor nou-înființate. Condiția referitoare la cifra de afaceri minimă, în forma sa actuală, a produs probleme destul de mari în practică, iar mai mulți specialiști au avertizat că aceasta ar trebui eliminată.

  1. Facilitățile fiscale se vor aplica și celor care au salarii mai mari de 30.000 de lei

O altă schimbare majoră va fi, de luna viitoare, la limitele de venituri pentru care se aplică facilitățile fiscale din domeniul construcțiilor. Acum, acestea se aplică exclusiv salariaților cu venituri lunare brute cuprinse între 3.000 și 30.000 de lei, fără excepții. În noua formă a prevederii, condiția va fi reformulată în așa fel încât să se aplice și dacă veniturile lunare brute sunt peste 30.000 de lei.

Mai precis, dacă o persoană are un venit lunar brut de la 30.001 lei în sus, taxele salariale reduse se vor aplica numai la partea de 30.000 de lei a venitului, pentru restul părții din venit, ce depășește 30.000 de lei, urmând să se aplice taxele salariale integrale.

Condiția aceasta, în formularea actuală, duce la diferențe considerabile între anumite venituri lunare nete. De exemplu, un salariat cu venituri lunare brute de 30.001 lei are un venit net mai mic decât un salariat cu venituri lunare brute de 30.000 de lei, deoarece numai la al doilea se aplică taxele salariale reduse.

  1. Noi activități pentru care se vor aplica facilitățile fiscale din construcții

A treia schimbare oficializată de Guvern prin OUG nr. 43/2019 se referă la lista activităților pentru care se aplică taxele salariale reduse, în sensul că aceasta va fi extinsă din 21 iulie 2019. Concret, în afară de activitățile acoperite acum de legislație, vor mai apărea pe listă fabricarea cimentului (cod CAEN 2351), fabricarea varului și ipsosului (cod CAEN 2352) și fabricarea altor produse din minerale nemetalice (cod CAEN 2399).

O altă critică a mediului de afaceri a fost că actuala listă de activități nu cuprinde toate activitățile acoperite de domeniul construcțiilor. Astfel că este necesară completarea listei. Facilitățile fiscale din construcții sunt scutirea de impozitul pe venit și de contribuția la sănătate și plata în cuantum redus a contribuțiilor la pensii și muncă. Totodată, s-a stabilit un salariu minim brut de 3.000 de lei pentru domeniul construcțiilor, iar OUG nr. 43/2019 prevede că, din 21 iulie 2019, angajatorii care nu-l vor respecta vor pierde facilitățile fiscale și vor trebui să achite din urmă diferențele de taxe salariale (plus dobânzi și penalități de întârziere).