Conflict continuu între Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei și Stațiunea Legumicolă Buzău

de Stiri Buzau Media

Aleșii locali au fost solicitați luni, la ședința ordinară a Consiliului Local Municipal, să acorde avizul de oportunitate proiectului propus de Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei construirii unui ansamblu rezidențial de locuințe, pe un teren în suprafață de 7,2 hectare care aparține bisericii. Terenul în cauză este situat în zona din spatele hipermarketului Kaufland și a Bisericii Sfântul Ștefan, de-a lungul străzii Frăsinet, se află în proprietatea Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, până nu demult, dat în folosința Stațiunii de Cercetări Legumicole Buzău. Primarul municipiului Buzău, Constantin Toma le-a explicat consilierilor locali, că, deși aceștia nu sunt de accord,nu se poate da un aviz negativ unui astfel de proiect, în condițiile în care, Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei deține toate documentele privind această suprafață de teren.

[bs-quote quote=”Aici, Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei are titlu de propietate, are decizie definitivă a instanței, Curtea de Apel Ploiești, are inclusiv o Hotărâre de Guvern pe acest teren, pentru această dezvoltare. (…) Nu putem opri această investiție, pentru că nu avem voie în momentul ăsta. Bineînțeles este și un punct de vedere al Stațiunii. Suntem de accord cu el, dar treaba asta trebuia făcută de foarte mulți ani, pentru că tot ce s-a dezvoltat pe acea zonă și aici vorbim de Kaufland, vorbim de Carrefour, vorbesc de alte investiții private în zonă, deci nu trebuiau date aceste terenuri de la început. S-au dat, s-a creat o situație proastă, peste 400 de hectare care s-au luat din averea acestei Stațiuni. (…) Deci eu vă propun să aprobăm această decizie deoarece este proprietatea bisericii.” style=”default” align=”center” author_name=”Constantin Toma ” author_job=” primarul municipiului Buzău” author_avatar=”http://buzaumedia.ro/wp-content/plugins/blockquote-pack-pro/img/other/steve-jobs.png”][/bs-quote]

Arhiepiscopia Buzăului și a Vrancei  a explicat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, faptul că, pe vremea comunismului, i-a fost luată o suprafață de 30 de hectare de teren agricol. Totodată a adăugat că, de terenul respectiv s-a folosit Stațiunea de Cercetare Legumicolă până la momentul în care, pe cale judecătorească, Arhiepiscopia Buzăului și a Vrancei și-a recuperat dreptul de proprietate pe o parte din terenul care i-a fost confiscat abuziv în acea perioadă. Potrivit preotului Ioan Șolea, terenul în cauză, a fost introdus de Primăria Buzău, în intravilanul municipiului, la categoria „curs construcții”, în 2015. Acest lucru a obligat astfel Arhiepiscopia ca, în cazul în care dorește să păstreze terenul respectiv, să îl folosească doar pentru ridicarea unor construcții.

În aceste condiții, Arhiepiscopia, printr-o firmă de proiectare din Iași, a realizat un Plan Urbanistic Zonal, pe suprafața deținută. În momentul în care acesta va fi  aprobat, atunci se va face separarea de teren. Astfel, în partea din față, Arhiepiscopia va dezvolta două centre, urmând ca partea din spate să fie vândută unei firme care va dori să ridice acolo construcții. Cele două centre ale Arhiepiscopiei vor funcționa la parterul a două clădiri P+4, ce vor fi ridicate pe partea din față a suprafeței de teren, urmând ca fiecare etaj să fie compartimentat în spații de locuit. Aceste apartamente vor fi mai apoi închiriate pentru a asigura sursa financiară necesară funcționării celor două centre.

[bs-quote quote=”Partea din față va reveni Arhiepiscopiei, unde noi o să facem acele două centre, iar partea din spate va fi vândută unui dezvoltator, care va ține cont de proiectul de PUZ. Dezvoltatorul să contruiască aici un cartier conform proiectului când el va fi aprobat, dacă va fi aprobat, banii care revin Arhiepiscopiei, în urma vânzării acestui pământ, se vor transforma în două blocuri care, la parter, vor avea cele două centre cu o amprentă de 600 de metri pătrați, fiecare dintre cele două centre: Centrul de Tineret și Centrul pentru Nevoile Sociale.” style=”default” align=”center” author_name=”preot Ioan Șolea ” author_job=” purtător de cuvânt Arhiepiscopia Buzăului și a Vrancei” author_avatar=”http://buzaumedia.ro/wp-content/plugins/blockquote-pack-pro/img/other/steve-jobs.png”][/bs-quote]

Conducerea Stațiunii de Cercetări Legumicole Experimentală Buzău consideră că activitatea de cercetare va fi afectată ca urmare a acestei situații.

[bs-quote quote=”Aceasta este cea mai dureroasă retrocedare, deși nu este în suprafață foarte mare. Este dureroasă pentru că ne-a luat câmpul de cercetare. În afară de faptul că nu mai putem face experiențe pe acel teren, nici în terenul de cercetare învecinat nu mai putem să facem cercetare, pentru că este sfârtecat. Este tăiat în două, în trei. Ne rămân 1,5 hectare într-o parte, ne rămân două hectare într-o parte, ne rămân 6 hectare într-o parte. Nouă ne-au mai rămas 12 hectare pentru cercetare, din cele 100 și ceva de hectare. Cu astea 7 hectare erau 19 hectare. Era ceva. Ne mai sprijineam pe terenurile de la fermă unde producem mai mult semințe, nu este pentru cercetare. ” style=”default” align=”center” author_name=”Dr. Ing. Vlad Constantin ” author_job=” director SCDL Buzău ” author_avatar=”http://buzaumedia.ro/wp-content/plugins/blockquote-pack-pro/img/other/steve-jobs.png”][/bs-quote]

În cadrul ședinței CLM, primarul Constantin Toma a explicat faptul că, pentru a stopa acest scandal, a oferit o alternativă Stațiunii, în sensul să accepte să cedeze Primăriei terenul aflat lângă cel al Arhiepiscopiei și să primească la schimb o suprafață similară la marginea orașului, lângă Pepiniera Urbis Serv. Oferta edilului însă nu pare să fie pe placul conducerii Stațiunii de Cercetări Legumicole Experimentală, care a refuzat-o.