Copiii nu vor primi cei 500 de euro pentru educație nici în 2019, nici în 2020

de Stiri Buzau Media

În urmă cu mai mulți ani, s-a propus, prin Legea educației, ca cei născuți după data de 9 februarie 2011 să primească de la stat o sumă de 500 de euro, ca bani de educație. Deși ar fi trebuit acordați încă din 2013, autoritățile au tot amânat aplicarea prevederii legale care le oferă copiilor acest drept. Din păcate, banii nu vor fi dați nici în următorii doi ani, aflăm dintr-un proiect normativ adoptat recent de Executiv, din cauză că nu există 4 miliarde de lei la buget pentru a fi alocați pentru asta și nici infrastructura trezoreriei.

Statul s-a angajat să acorde, în scop educațional, 500 de euro pentru fiecare copil născut după data intrării în vigoare a Legii educației naționale nr. 1/2011, adică după 9 februarie 2011. Obligația este prevăzută chiar în acest act normativ, împreună cu condițiile în care se vor acorda banii pentru educație. Inițial, suma de bani trebuia acordată din 2013, însă Guvernul a tot amânat aplicarea efectivă a prevederilor legale în cauză.

Din nefericire, copiii nu primesc nici în 2019, nici în 2020 banii pentru educație, pentru că o nouă amânare a fost stabilită printr-un proiect de ordonanță de urgență care a primit undă verde la Guvern vineri, potrivit unei informări de presă. Acolo scrie că acordarea sumelor de bani va fi amânată până în 31 decembrie 2020. Dacă au noroc, copiii ar putea primi acești bani abia din 1 ianuarie 2021, dacă autoritățile nu vor decide asupra unei noi amânări. Până atunci, autoritățile vor trebui să adopte și normele suplimentare necesare pentru aplicarea prevederii din Legea educației – în caz contrar, posibilitatea unei alte amânări nu este exclusă nici din 2021.

Motivul pentru care se amână iarăși acordarea banilor (din 2013 se tot amână) este evident: nu există bani. În nota proiectului de ordonanță scrie că efortul financiar de aproape 4 miliarde de lei nu poate fi suportat de la buget. Pe lângă asta, e nevoie de deschiderea unor conturi la trezorerii și acesta este, de asemenea, un efort prea mare pentru autorități.

“Statul sprijină dreptul la învăţare pe tot parcursul vieţii prin acordarea sumei reprezentând echivalentul în lei a 500 euro, calculat la cursul de schimb leu/euro comunicat de Banca Naţională a României şi valabil la data plăţii, fiecărui copil cetăţean român, la naşterea acestuia. Suma este acordată în scop educaţional în beneficiul titularului, din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale. (…) Sprijinul de stat pentru exercitarea dreptului la educaţie permanentă prin acordarea sumei reprezentând echivalentul în lei a 500 euro se acordă tuturor copiilor născuţi după data intrării în vigoare a prezentei legi”, stabilește Legea educației.

Concret, cei 500 de euro vor fi depuși de autorități, în baza certificatului de naștere, într-un cont de depozit („cont pentru educație permanentă”) deschis la Trezoreria Statului, pe numele copilului, de către oricare dintre părinți, împuternicitul acestora sau reprezentantul legal. În plus, și părinții vor avea posibilitatea să depună bani în acest cont, iar pentru sumele aflate la Trezorerie se va plăti o dobândă anuală din bugetul statului.

Practic, titularul contului va fi copilul, el urmând să fie singura persoană care va putea să retragă sume, începând de la vârsta de 16 ani și cu acordul expres al părinților. „Titularul contului este singura persoană care poate solicita sume din contul pentru educaţie permanentă, începând cu vârsta de 16 ani şi cu acordul expres, după caz, al părinţilor, al tutorelui sau al reprezentantului legal. Trezoreria Statului eliberează vouchere echivalente în valoare cu sumele solicitate”, mai scrie în lege.

    Important! Retragerea și folosirea banilor copiilor în alt scop decât cel educațional va reprezenta infracțiune și se va putea pedepsi cu închisoare de la șase luni la un an.

Atenție! Proiectul de OUG privind amânarea termenului până în 2021 nu se aplică momentan. Acesta trebuie publicat în Monitorul Oficial ca să intre în vigoare.