Copilul tău are atitudine de victimă? Iată cum îl poți ajuta

de Stiri Buzau Media
mama-copil-cearta

mama-copil-cearta ‘’Nu e coreeect!” , ”Nu e vina meaaa!”…..Ți se par cunoscute aceste replici? Imediat ce ai spus’”NU” sau ai setat o regulă/consecință, copilul tău exagerează și nu-și asumă responsabilitatea pentru comportamentul său. Indiferent de circumstanțe, el este întotdeauna cel mai nedreptățit dintre pământeni, toata lumea greșește. Pe scurt, el este o VICTIMĂ.

Dacă nu este corectată la timp această atitudine, copilul tău va crește cu lipsa abilității de a se adapta și de a avea relații sănătoase, lucruri esențiale în viața de adult.

 Greșeli care conduc la mentalitatea de victimă

 Înainte de a încerca să corectezi atitudinea copilului tău, gândește-te dacă nu cumva îi încurajezi acest comportament. Iată câteva greșeli pe care le faci, ca părinte și îți transformi copilul, fără să vrei, într-o victimă

  • .
  •  dai vina pe alții și nu-ți asumi greșelile
  •  ai întotdeauna o scuză pregătită
  •  lupți pentru statutul de “victimă”
  •  vezi la tot pasul nedreptăți
  •  nu asculți sfaturile altora
  •  te plângi tot timpul
  •  acuzi pe alții că nu te ințeleg
  •  te concentrezi pe ce lipsește.

 Aceste erori îți fac copilul să devină fatalist, incapabil să-și asume rolul de a schimba ceva, incapabil să-și asume responsabilitatea.

 Cum poti modifica statutul de victimă

Iată patru sfaturi care pot schimba comportamentul copilului tău și astfel să îl scoți din starea de victimă.

 Rezolvă lucrurile unul câte unul

Identifică dificultățile pe care le întâmpină copilul tău și apoi rezolvă-le una câte una. Nu se întâmplă minuni peste noapte. Fie că este nevoie de o nouă rutină de dimineața sau să accepte să facă diverse treburi în gospodărie. Setează clar regulile și consecințele. Țipetele și victimizările sunt excluse.

Vorbește cu copilul tău când sunteți amândoi calmi

Atunci când sunteți calmi amândoi, setează așteptările: “Hai să vorbim despre îndatoririle tale în casă. Faci parte din această familie, așa că ai și tu rolul tău. Dacă vrei să beneficiezi de X, trebuie să faci Y”. Setarea regulilor, așteptărilor și consecințelor se face foarte bine când nu există implicații emoționale din nicio parte. Nu te aștepta să primească regulile cu bucurie, însă dacă îți menții calmul, șansele de reușită cresc.

Nu renunța

Va dura mult până când copilul va renunța la statutul de victimă. De multe ori părinții renuntă pentru că au obosit să-i audă plângându-se. E mult de lucru, însă toate eforturile vor fi răsplătite din plin.

Laudă-l când face ce trebuie

Atunci când copilul își asumă responsabilitatea, el începe să renunțe la statutul de victimă. Este un bun prilej să-l lauzi și să-l încurajezi.

Pe măsura ce un anumit comportament se schimba, este timpul să adaugi noi reguli. Acest lucru îl va ajuta să se transforme într-un adult cu încredere de sine, responsabil și capabil să găsească soluții, fără să se plângă de problemele pe care le are.

 Sursa: sfatulparintilor.ro

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns