CUANTUMUL AMENZILOR DE CIRCULAȚIE CREȘTE DIN 2018!

    Orice modificare adusă salariului minim atrage automat și modificarea cuantumului amenzilor de circulație. Asta se întâmplă deoarece Codul rutier prevede că un punct-amendă reprezintă 10% din salariul minim pe economie. Astfel, dacă salariul minim scade, amenzile scad și ele, dacă salariul minim crește, atunci și amenzile cresc. După cum menționează avocatnet.ro, dacă acum ,,un punct-amendă este 145 de lei, de la 1 ianuarie 2018, dacă salariul minim va ajunge la 1.900 de lei, așa cum s-a propus recent, atunci punctul-amendă va fi de 190 de lei. Iar diferența între amenzile pe care șoferii le plătesc acum și cele pe care le vor putea plăti la anul este destul de mare. (…) Creșterea salariului minim nu se va aplica însă decât după ce măsura e aprobată de Executiv și publicată în Monitorul Oficial.

Ca să înțelegem mai bine cât ar urma să scoată din buzunar în plus un șofer care încalcă regulile de circulație, începând din ianuarie 2018, ne uităm la clasele de sancțiuni prevăzute în Codul rutier:

clasa I: două sau trei puncte-amendă (acum – 290 sau 435 de lei; de la 1 ianuarie – 380 sau 570 de lei);

clasa a II-a: patru sau cinci puncte-amendă (acum – 580 sau 725 de lei; de la 1 ianuarie – 760 sau 950 de lei);

clasa a III-a: de la șase la opt puncte-amendă (acum – de la 870 la 1.160 de lei; de la 1 ianuarie – de la 1.140 la 1.520 de lei);

clasa a IV-a: de la nouă la 20 de puncte-amendă (acum – de la 1.305 la 2.900 de lei; de la 1 ianuarie – de la 1.710 la 3.800 de lei);

clasa a V-a: de la 21 la 100 de puncte-amendă (acum – de la 3.045 la 14.500 de lei; de la 1 ianuarie – de la 3.990 la 19.000 de lei).

Persoanele fizice pot primi doar amenzile din clasele I-IV. Clasa a V-a de sancţiuni este valabilă doar pentru persoanele juridice. Concret, cea mai mică amendă de circulație va fi, de la 1 ianuarie, de 380 de lei (față de 290 de lei, cât este acum). Pe de altă parte, cea mai mare amendă va fi de 19.000 de lei (față de 14.500 de lei), în cazul persoanelor juridice, iar maximul unei amenzi pentru simplii cetățeni va fi de 3.800 de lei (față de 2.900 de lei, cât e acum).

Ce amenzi vor primi șoferii pentru vorbitul la telefon, lipsa centurii ori depășirea vitezei?

Cu o amendă de 380 sau de 570 de lei vor fi sancționați șoferii care vorbesc la telefon în timp ce conduc, fără a avea un dispozitiv de tip „mâini libere”, dar și cei care nu semnalizează când schimbă direcția de mers, precum și pasagerii care nu poartă centura de siguranță. De asemenea, și pietonii care încalcă regulile de circulație vor putea fi amendați cu aceleași sume. Amenzi de 760 sau 950 de lei se vor aplica șoferilor care nu acordă prioritate la trecerile de pietoni, trec pe culoarea roşie a semaforului sau depăşesc coloanele de maşini oprite la semafor/trecerea la nivel cu calea ferată, pentru depăşirea vitezei legale cu 21-30 km/h, pentru transportarea minorilor fără a avea în maşină sisteme de siguranţă adecvate (centuri de siguranţă sau scaune pentru copii), dar și pentru situaţii precum nerespectarea semnificaţiei indicatoarelor şi marcajelor de obligare şi lipsa trusei medicale, a triunghiurilor reflectorizante şi a stingătorului pentru incendii.

O sancțiune ceva mai mare, adică de la 1.140 la 1.520 de lei se va aplica pentru depăşirea vitezei legale cu 31-40 km/h, pentru nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depăşirea sau trecerea la culoarea roşie a semaforului, dacă astfel se produce un accident cu pagube materiale. Alte exemple de fapte care pot fi amendate cu sume cuprinse în acest interval sunt: conducerea cu permisul auto expirat sau circulaţia cu un automobil cu defecţiuni la sistemul de iluminare sau la cel de avertizare sonoră.

Cele mai mari amenzi pentru persoanele fizice sunt cele din clasa a IV-a de sancţiuni, unde amenzile ce pot fi aplicate se vor situa, de la anul, între 1.710 și 3.800 de lei și vor putea aplica: șoferilor care depășesc viteza legală cu 41-50 km/h, pentru conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice (atunci când fapta nu constituie infracţiune), dar și celor care circulă cu maşini cu inspecţia tehnică periodică expirată, care nu efectuează verificarea medicală periodică sau care conduc automobile fără anvelope de iarnă pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă ori polei.

Cei care plătesc amenda pe loc sau în primele două zile lucrătoare de la data primirii procesului-verbal de contravenție rutieră nu vor plăti decât jumătate din amenda aplicată. Proiectul de hotărâre a Executivului pentru majorarea salariului minim trebuie adoptat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial pentru a se putea aplica. Prin urmare, noile amenzi se vor aplica doar după îndeplinirea acestor condiții”.

S-AR PUTEA SĂ TE INTERESEZE: