Cum a ajuns pesta porcină africană în județul Buzău?

de Stiri Buzau Media

Autoritățile sanitar veterinare buzoiene au confirmat prezența pestei porcine africane în județul nostru. Astfel, au fost confirmate 2 focare, la câte o gospodărie – una în satul Lunca, din Pătârlagele și una în comuna Pănătău. Centrul Local de Combatere a Bolilor Buzău s-a reunit astăzi, pentru a adopta planul de măsuri privind controlul și combaterea bolii, precum și pentru adoptarea zonelor de restricții.

La acest moment, la ambele de gospodării s-au pus afișe de avertizare și benzi de delimitare a proprietăților, precum și inventarierea tuturor suinelor. S-a efectuat dezinfecția completă a gospodăriilor și caselor care au fost infestate cu PPA. Există probabilitatea ca în orele următoare să se recurgă și la dezinfectarea și altor gospodării din vecinătatea celor două afectate.

Totodată s-a dispus instalarea de filtre pietonale și auto de dezinfecție. Autoritățile spun că dacă nu mai apar și alte suspicini prin proximitate, atunci nu se va recurge la sacrificarea animalelor. Oamenii din gospodăriile afectate sunt sfătuiți să circule doar în caz de strictă necesitate. Autoritățile sanitar veterinare buzoiene au mai recoltat probe de sânge de la un alt animal care ar fi suspect de infestare cu PPA, dintr-o gospodărie din comuna Pănătău, situată la aproape 300 de metri distanță, față de cea în care a fost confirmată pesta porcină și unde au fost sacrificate două suine. Rezultatul analizelor de laborator efectuate la Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București urmează să sosească în perioada imediat următoare.

Cum a ajuns însă pesta porcină africană în județ? Potrivit autorităților, în comuna Pănătău locuiește o femeie care are părinții despărțiți – tatăl locuiește în localitatea Frecăței, județul Tulcea, care este în plin focar de pestă porcină, iar mama este domiciliată în satul Lunca, din Pătârlagele. În urmă cu o lună și jumătate, tatăl a venit în vizită la fiica sa.  După două săptămâni, unul dintre porcii din gospodăria fiicei din Pănătău a început să dea unele semne de tulburare și prin urmare, femeia a decis să-l sacrifice. Buzoianca i-a trimis mamei sale din satul Lunca, o parte din carne.

Aceasta din urmă a folosit o parte din carne, pe care a gătit-o, alte resturi fiind aruncate de femeie într-un canal din spatele casei. Având în vedere că femeia a pregătit toată carnea primită, veterinarii nu au mai putut recolta probe decât dintr-un os. Celelalte produse pe care le-a gătit buzoianca au fost confiscate. Autoritățile au instituit zone de protecție de 3 km în jurul focarului, precum și zone de supraveghere și de siguranță pe 10 kilometri. Veterinarii le recomandă buzoienilor să nu sacrifice animale în zonele în care s-a confirmat existența virusului PPA.

La acest moment, a fost demarată și o anchetă a Poliției, pentru a verifica informațiile conform cărora virusul a fost introdus în județul Buzău prin produse din carne provenite de la porcii dintr-o zonă unde evoluează focare de PPA. ANSVSA solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorități, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei. Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA judeţeană.

Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condițiile prevăzute de legislaţie. Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social și economic.