Cum au fost sărbătoriți cei 101 ani de la Unirea Basarabiei cu România, la Buzău

de Stiri Buzau Media

Primăria municipiului Buzău, împreună cu Divizia 2 Infanterie Getica, a organizat miercuri, în Parcul Marghiloman un ceremonial militar şi religios, urmat de o depunere de coroane, evenimentul fiind dedicat sărbătoririi a 101 ani de la Unirea Basarabiei cu România. La ceremonial au fost prezenți prefectul județului Carmen Ichim, subprefectul Lucian Foca, primarul Constantin Toma, viceprimarul Ionuț Apostu, vicepreședinții Consiliului Județean, Adrian Petre și Romeo Lungu, locțiitorul comandantului Divizei 2, general de brigadă Claudiu Sava, reprezentanți ai asociaţiilor personalului militar în rezervă şi în retragere, precum și cei ai altor instituţii reprezentative din municipiul Buzău. Cu acest prilej a fost evocată personalitatea premierului buzoianului Alexandru Marghiloman și rolul pe  are l-a avut în înfăptuirea Unirii Basarabiei cu România. Demnitarul buzoian a fost cel care a tras un prim semnal pentru unirea din 26 noiembrie cu Bucovina și pentru Unirea de la 1 decembrie 1918.

În alocuțiunea sa primarul municipiului Buzău a vorbit despre situația actuală în care se află țara noastră, amintind că la 101 ani de la înfăptuirea acestui moment important pentru țară dar și pentru orașul nostru avem 5 milioane de români care au plecat în străinătate. ,,Pentru prima dată, și sper că nu pentru ultima, nația română a fost într-un singur stat. Astăzi trecem printr-o dramă: vorbim de unirea cu Basarabia, dar avem 5 milioane de români care au plecat și locuiesc în străinătate. (…) Tinerii valoroși pleacă în străinătate iar noi ne văităm în permanență că există un scenariu mondial. (…) Trebuie să facem ceva, mult mai mult decât am făcut până acum. În special mă adresez actualei și viitoarei clase politice, pentru că vom avea doi ani de alegeri. Marghiloman s-a născut și a murit aici și este un exemplu demn de urmat pentru ceea ce înseamnă dragostea de țară și dragostea față de acest popor. Un mare patriot român care s-a jertfit ca noi să fim acum aici. Nu trebuie să uităm niciodată ce act istoric a înfăptuit acest om, iar Buzăul trebuie să îi poarte pururi recunoștință. Din păcate, și atunci și acum, oamenii de valoare nu sunt considerați cei mai buni. Promovăm în continuare mediocrități care niciodată nu ne vor duce la progres” , a declarat Constantin Toma.

A urmat ceremonialul militar și religios care s-a desfășurat în apropierea statuii fostului prim-ministru al României, politicianul buzoian Alexandru Marghiloman, cel care a semnat documentul oficial al Unirii Basarabiei cu România. Întregul evenimentul, care s-a încheiat mai apoi cu o paradă militară în faţa Vilei Albatros, a fost urmărit de zeci de buzoieni și elevi ai șoclilor din oraș.