Cum ne pregătim pentru analizele medicale? Sfatul doctorului

de Stiri Buzau Media

analize_sangeAnalizele medicale reprezintă un set de procedee, mai mult sau mai puțin complexe, care furnizează informații asupra aspectului și funcționalității diferitelor organe și sisteme ale organismului, oferind o idee de ansamblu asupra stării de sănătate a subiectului. Pentru ca analizele să reflecte cu adevărat situația organismului, pe lângă performanțele laboratorului, ale aparatelor de investigație și analiză, este foarte importantă și pregătirea pacientului pentru efectuarea analizelor.

Articol scris de dr. Alin Popescu

Ce trebuie făcut înainte de recoltarea probelor de sânge?

Este indicat ca analizele să se faca dimineața, respectând următoarele recomandări:

  1. Nu mâncați în dimineața respectivă;
    2. Nu trebuie să aveți sau să fi avut în ultima lună: gripă, răceală sau alte afecțiuni febrile;
    3. Nu consumați la ultima masă din ziua precedentă recoltării alimente grase și dulciuri;
    4. Este de preferat ca femeile să nu fie în timpul menstruației.

Câteva mențiuni suplimentare sunt necesare:

  1. Pentru examenul biochimic și serologic adițional se recomandă o cină ușoară, un interval de post de minimum 12 ore și evitarea consumului de alcool pentru a nu provoca lactescența serului;
    2. Pentru bilanțul lipidic trebuie respectate: o dietă neschimbată cu 3 săptămâni înainte de recoltare, post cu 12-14 ore înainte de recoltare (se pot consuma apă și o cafea neagră fără zahăr), abstinența de la alcool cu 72 de ore înainte de recoltare;
    3. Pentru testul de toleranță orală la glucoză se recomandă post cu cel putin 8 ore înaintea recoltării, inclusiv cafea și tutun, dar și evitarea efortului fizic. Pacientul este informat că i se vor administra 75 g (1,75 g/kgc la copii) glucoză pulbere dizolvată în 300 ml de apa.

De asemenea, exista o serie de medicamente care pot modifica rezultatele analizelor medicale. De aceea, trebuie întrebat medicul dacă este necesară întreruperea medicației sau doar înștiințarea personalului laboratorului în legătură cu tratamentul pe care pacientul îl urmează.

Cum ne pregătim pentru recoltarea probelor de urină?

Pentru sumarul de urină, recoltarea se face din prima urină de dimineață, într-un recipient furnizat de laborator, de unică folosință.

Pentru urocultură, recoltarea se face tot din prima urină sau la cel puțin 4 ore de la ultima micțiune (urinare), într-un recipient steril, cu gâtul larg (exclus eprubete), numit urocultor. Transportul recipientului la laborator trebuie să se facă în mai puțin de o oră de la recoltare. Important de menționat este că recoltarea se va face înaintea inițierii tratamentului cu antibiotic, deoarece acesta distruge flora microbiană, iar rezultatul uroculturii va fi negativ, chiar dacă infecția urinară există.

Recoltarea corectă a probelor de urină presupune urmărirea următoarelor etape:

  1. Toaleta riguroasă a zonei genito-urinare cu apa și săpun;
    2. Zona spălată anterior se usucă cu ajutorul unei comprese sterile;
    3. Se urinează o cantitate mică în toaletă (urina contaminata de bacteriile care exista în mod obișnuit în segmentul inferior al uretrei), iar restul (fără a înceta urinarea) se colectează în recipientul primit de la laborator (recoltare din jetul urinar mijlociu);
    4. Pentru a preveni contaminarea probei, se evită atingerea recipientului de zona genitală.

Recoltarea exudatului faringian

Exudatul faringian se recoltează, în mod ideal, dimineața înainte de periajul dentar, deoarece majoritatea pastelor de dinți conțin substanțe antibacteriene ce distrug flora microbiană locală, denaturând rezultatul, dar și înainte de a consuma alimente sau lichide. Dacă aceste condiții nu pot fi respectate, putem totuși efectua recoltarea la 3-4 ore de la ultima masă sau de la ultimul periaj dentar.

Ce pași trebuie urmați în cazul administrării vaccinurilor?

Administrarea unui vaccin se face în plină stare de sănătate, dupa vindecarea afecțiunilor respiratorii acute sau în afara perioadelor de acutizare a unor boli respiratorii cronice. Este contraindicat persoanelor cu posibile alergii la componentele vaccinului respectiv. De asemenea, trebuie luate măsuri de precauție în cazul persoanelor/copiilor cu istoric de convulsii febrile (cu 24 de ore înainte se administrează acetaminofen preventiv), de sindrom Guillain-Barre etc.

Sursa: avocatnet.ro

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns