Dacă au datorii la stat, companiile nu vor mai putea să ceară insolvența la fel de ușor

de Stiri Buzau Media

Companiile care au probleme financiare vor putea să ceară insolvența numai dacă datoriile pe care le au la stat reprezintă mai puțin de jumătate din totalul datoriilor pe care le au, reiese dintr-un proiect de ordonanță de urgență al Guvernului, aflat momentan încă în circuitul de avizare. În acest fel, autoritățile vor să oprească firmele să mai ceară insolvența doar cu scopul de a evita plata datoriilor la stat.

Firmele care nu-și mai pot plăti datoriile vor avea dificultăți la cererea intrării în insolvență, dacă au datorii prea mari la stat. De ce? Pentru că Guvernul vrea să impună un prag maxim al datoriilor pe care le poate avea un datornic la stat, pentru a fi posibilă cererea insolvenței. Măsura este inclusă într-un proiect de ordonanță de urgență pentru modificarea Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, care a ajuns recent, pentru avizare, la Consiliul Economic și Social. Ca să se aplice, proiectul trebuie adoptat și publicat în Monitorul Oficial.

„Când cererea de deschidere a procedurii de insolvență este introdusă de debitor, valoarea-prag este de 40.000 de lei, iar cuantumul creanțelor bugetare este mai mic de 50% din totalul creanțelor debitorului”, scrie în propunerea de act normativ. Cu alte cuvinte, o firmă va putea să ceară intrarea în insolvență numai dacă datoriile pe care le are la stat reprezintă mai puțin de jumătate din totalul datoriilor pe care le are. De exemplu, dacă o companie are datorii totale de 40.000 de lei, solicitarea va fi posibilă numai dacă datoriile la stat nu depășesc 19.999 de lei.

Valoarea-prag este, conform legislației în vigoare, cuantumul minim pe care-l pot avea datoriile unei firme pentru a fi posibilă depunerea la tribunal a unei cereri de intrare în insolvență. Valoarea-prag este de 40.000 de lei atât pentru creditori, cât și pentru debitori. Referitor la creanțele bugetare, este vorba, de exemplu, de impozite, taxe, contribuții sociale sau amenzi. Conform Executivului, introducerea acestui nou prag va fi o măsură care să împiedice companiile să ceară insolvența numai pentru a scăpa de datoriile pe care le au la stat.

„Se propune impunerea unui prag maxim de 50% al creanțelor bugetare în total creanțe la data deschiderii procedurii, dacă cererea este formulată chiar de debitor, fiind astfel urmărită întărirea regulilor referitoare la intrarea în insolvență, respectiv prevenirea intrării în procedură doar pentru a evita plata obligațiilor bugetare”, este explicat în nota de fundamentare a proiectului de OUG. În altă ordine de idei, același proiect de OUG prevede că, dacă datornicii nu anunță Fiscul că urmează să ceară insolvența, cererea de deschidere a procedurii va fi respinsă automat. O cerere de intrare în insolvență poate fi depusă nu doar de firma care are datorii, ci și de creditorii sau salariații acesteia, potrivit Legii insolvenței.

Atenție! Proiectul de OUG nu se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie adoptat de Executiv și publicat în Monitorul Oficial. Proiectul n-a fost lansat în dezbatere publică momentan, însă a fost trimis, pentru avizare, la Consiliul Economic și Social.