DIN 2018, IMPOZITUL MICRO VA FI OBLIGATORIU PENTRU FIRMELE CU AFACERI SUB UN MILION DE EURO

 

Sursa foto: altosoft.ro

Potrivit unui proiect de ordonanță de urgență lansat de Ministerul Finanțelor Publice, plafonul până la care o societate se va putea înscrie ca microîntreprindere va crește de la 500.000 de euro la un milion de euro. Actul normativ a fost adoptat de curând, de Guvern. În plus, după cum menționează avocatnet.ro, un asemenea regim fiscal ,,va putea fi aplicat și de companiile ce desfășoară activități în domeniul bancar sau în cel al jocurilor de noroc, cele care ar urma să achite un impozit de 1% din cifra de afaceri, în loc de impozit pe profit în cotă de 16%, ca în prezent. (…)

Astfel, firmele cu venituri între jumătate de milion și un milion de euro, ce ahită în prezent un impozit pe profit în cotă de 16%, vor trece, de la 1 ianuarie 2018, la regimul de impozitare al microîntreprinderilor, acolo unde se aplică fie o cotă de impozitare de 1%, în cazul existenței a cel puțin un salariat, fie o cotă de 3%, pentru cele ce nu au angajați.

Potrivit normelor în vigoare, salariat înseamnă acea persoană angajată cu contract individual de muncă cu normă întreagă, iar proiectul de modificare a Codului fiscal stabilește că, în cazul în care numărul de salariaţi se modifică pe parcursul anului fiscal, cotele de impozitare amintite se aplică în mod corespunzător, începând cu trimestrul în care s-a efectuat modificarea. În cazul microfirmelor fără salariați, ce vor să treacă de la impozit în cotă de 3% la 1%, acestea vor trebui să angajeze cel puțin un salariat cu contract individual de muncă pe durată nedeterminată sau pe durată determinată pe o perioadă de cel puţin 12 luni.

În categoria microîntreprinderilor intră, de la 1 februarie 2017, toate societățile comerciale cu capital privat care au realizat venituri de până la 500.000 de euro în anul 2016 (plafonul anterior a fost de 100.000 de euro). Din 2018, impozitarea micro va putea fi aplicată și de firmele ce desfășoară activități în domeniul bancar sau în cel al jocurilor de noroc, ce sunt exlucse acum de la aplicare”.

S-AR PUTEA SĂ TE INTERESEZE: