Din 2019, bugetarii delegați vor primi o sumă fixă pentru cazare, fără să mai depună acte justificative

de Stiri Buzau Media

Bugetarii delegați la peste 50 km de localitatea în care lucrează permanent vor beneficia, începând din ianuarie 2019, de o sumă fixă de bani pentru a-și acoperi cheltuielile de cazare, reiese dintr-un act normativ apărut recent în Monitorul Oficial. În plus, spre deosebire de regulile valabile în prezent, aceștia nu vor mai fi nevoiți, în principiu, să prezinte angajatorului documente justificative pentru a primi banii de cazare.

baniCheltuielile de cazare ale bugetarilor delegați la peste 50 km de localitatea în care își au locul de muncă permanent vor fi acordate în mod diferit începând din ianuarie 2019. Măsura este inclusă în Hotărârea Guvernului nr. 714/2018, care a apărut marți în Monitorul Oficial și care se va aplica de la 1 ianuarie 2019. Astfel, angajații delegați ai statului vor primi 230 lei pe zi pentru a-și acoperi cheltuielile de cazare, sumă ce va fi acordată ca alocație de cazare. Prin excepție, în situațiile justificate se va putea majora cuantumul alocației cu până la 50%, adică aceasta să fie de maximum 345 de lei pe zi.

În plus, bugetarii vor primi și o indemnizație de delegare de 20 lei pe zi (față de 17 lei pe zi, cât este acum), iar documentele justificative nu vor mai fi necesare pentru a primi alocația de delegare (decât dacă se aprobă o majorare a sumei pentru cazare). Alocația de delegare va fi compusă din indemnizația de hrană și alocația de cazare. În cazul delegărilor în localități aflate la 5 – 50 km depărtare, se va acorda numai o diurnă de 20 lei pe zi.

În momentul de față, legislația prevede că cheltuielile de cazare sunt decontate în baza documentelor justificative. Dar și că acestea sunt acoperite doar la cazarea în unitățile turistice de maximum trei stele/flori, în cameră cu un pat sau cu două paturi. „În cazul în care cazarea s-a făcut într-o structură de primire turistică de confort superior celei de 3 stele, se decontează numai 50% din tariful de cazare perceput”, prevăd actualele reguli. Unități turistice sunt considerate, printre altele, hotelurile, motelurile, vilele, cabanele, campingurile sau pensiunile.