Duminică, lăsata secului pentru Postul Mare. Ce tradiții se respectă negreșit

Sursa foto: AMPress

Începând de luni, vreme de 40 de zile va trebui să ne dedicăm purificării trupești și sufletești, rugăciunilor și smereniei. Din acest motiv, lăsata secului este prilej de mare sărbătoare, de petrecere și mese îmbelșugate. Postul Paștelui sau Postul Mare este unul lung și trist.

Ce tradiții se respectă

Este cea mai importantă sărbătoare după Bobotează. De-acum sunt total interzise bucatele de dulce. Se fac petreceri, se cere și se dă iertare, veselia stăpânește lumea. E bine să mănânci un ou copt sau fiert, ca să ți se pară Postul mic și ușor ca oul. Resturile și firmiturile de la masa de Lăsata secului nu se aruncă decât înspre Răsărit, pentru a nu se împrăștia belșugul. Nu se coase, nu se toarce, nu se țese, nu se fac treburi casnice, căci altminteri casa poate fi lovită de rele, de boli și distrugeri.

Nu se dă nimic cu împrumut, se fac pomeni cu turte din mălai, pentru morți și vii. Fetele bătrâne sau cele care vor să se mărite țin post negru în Duminica dinaintea Postului Mare, fără a pune gura nici măcar pe un strop de apă, până la asfințit. I se mai spune Ziua Împăcării, căci bunii creștini cer iertare. Vecinii, rudele, cunoscuţii se vizitează şi îşi cer iertare unii de la alţii, ca să intre curaţi în Post. Urarea care se face este „Post ușor!”.

Sursa: AMPress
S-AR PUTEA SĂ TE INTERESEZE: