DUMITRU DAN, PRIMUL GLOBE-TROTTER ROMÂN, ARE DE ACUM, UN MONUMENT FUNERAR DEMN DE RENUMELE SĂU, ÎN CIMITIRUL EROILOR DIN BUZĂU

de Stiri Buzau Media

       Luni, în Cimitirul Eroilor din Buzău a avut loc ceremonia de dezvelire a monumentului funerar dedicat primului globe-trotter român, Dumitru Dan. La eveniment a fost prezent și președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu care i-a înmânat nepotului, Gheorghe Dan, o diplomă ca semn al recunoștinței județului Buzău față de sponsorul monumentului funerar.

Dumitru Dan, primul globe-trotter român, are de astăzi un monument în Cimitirul Eroilor din Buzău, unde a fost înmormântat la 4 decembrie 1978. Mormântul său a rămas în paragină până în 2015, când ziaristul englez Roger Bunyan l-a vizitat în cursul documentării pentru un articol. El i-a scris un e-mail președintelui român de atunci, Traian Băsescu, care a cerut primarului Constantin Boșcodeală să rezolve problema. Muzeul Județean din Buzău a obținut un grant de 86.000 de euro și, în colaborare cu Gheorghe Dan, un strănepot al globe-trotterului, a reamenajat mormântul până în 2017.

Dumitru Dan (Demetre Dann) a fost un geograf, profesor de geografie și globe-trotter român născut într-o familie de origine greacă. S-a remarcat prin faptul că a cucerit titlul mondial pentru înconjurul lumii pe jos. În 1910, el a participat împreună cu Paul Pârvu, Gheorghe Negreanu și Alexandru Pascu — toți fiind studenți la Universitatea Sorbona — la concursul organizat de Touring Club de France, care prevedea efectuarea înconjurului lumii pe jos și prin mijloace materiale proprii. Premiul oferit a fost de 100.000 de franci francezi. Dumitru Dan a fost singurul român care a terminat competiția. Performanța sa a rămas neegalată, fiind înscris în Cartea Recordurilor în anul 1985. Călătoria l-a purtat pe 5 continente, peste 3 oceane, prin 74 de țări, 30 de colonii și prin peste 1.500 de orașe. A rupt 497 perechi de opinci și 28 de costume naționale. 

Știri despre: