Durata învățământului obligatoriu din România se va majora din 2020

Învățământul preșcolar, adică anii de grădiniță, dar și învățământul secundar superior, adică anii de liceu, vor deveni obligatorii până în 2030, potrivit unei legi publicate marți în Monitorul Oficial, în urma unui sinuos parcurs legislativ.

Legea nr. 56/2019 pentru modificarea Legii educației naționale nr.1/2011, care a apărut marți în Monitorul Oficial nr. 252, vine cu modificarea duratei învățământului obligatoriu din țara noastră, modificare ce se va aplica efectiv de vineri, când legea intră în vigoare. Parcursul legislativ a fost unul dificil, întrucât legea a trecut de două ori prin Parlament, pe motiv de neconstituționalitate. Concret, legea de modificare prevede prelungirea duratei învățământului obligatoriu din România, prin adăugarea la acesta a anilor de grădiniță și a ultimilor doi ani de liceu. Mai exact, la învățământul obligatoriu de 11 clase din acest moment se vor adăuga grupa mică, grupa mijlocie, grupa mare de grădiniță, clasa a XI-a și a XII-a de liceu. Astfel, după aplicarea acestei modificări, învățământul obligatoriu din țara noastră va cuprinde învățământul preșcolar (grădinița), învățământul primar (clasele 0-IV), învățământul gimnazial (clasele V-VIII) și învățământul secundar superior (învățământ liceal).

Potrivit legii publicate, durata învățământului obligatoriu se va majora în etape, și anume învățământul liceal și grupa mare a grădiniței vor deveni obligatorii până cel mai târziu în anul 2020, grupa mijlocie de la grădiniță va deveni obligatorie până în 2023 și grupa mică, obligatorie până în anul 2030. Tinerii pot renunța la frecventarea formei cu frecvență a învățământului obligatoriu numai după împlinirea vârstei majoratului, adică începând cu momentul împlinirii vârstei de 18 ani.

Inițiatorii proiectului legislativ care a ajuns lege și-au motivat propunerea de a include și anii de grădiniță în învățământul obligatoriu prin faptul că un copil preșcolar “este încă la vârsta la care totul este un joc. Astfel, grădinița este instituția care îi învață pe micuți cum să respecte anumite reguli, un orar, o muncă structurată și egalitatea șanselor în ceea ce privește educația. Trăim într-o epocă în care învățarea este un proces dinamic, care începe să se formeze de la vârste din ce în ce mai fragede”.

În acest context, merită să menționăm ce planuri a prezentat de curând Ministerul Educației Naționale pentru viitorul sistemului de educație din România. Dacă propunerile aduse de minister vor ajunge să se aplice, atunci sistemul pe care-l avem acum se va schimba destul de mult din perspectiva ciclurilor de studiu, a examenelor periodice, a intrării la liceu și a susținerii bacalaureatului. De pildă, structura anilor de școală obligatorii ar începe cu grădinița. Primii trei ani de parcurs școlar obligatoriu se vor face în grădinițe sau alte forme de organizare acreditate. Documentul ministerului prevede învățământul gratuit și obligatoriu de la trei până la 18 ani (educația pre-primară, adică grădinița, educația primară și cea secundară).

Sursa: avocatnet.ro
S-AR PUTEA SĂ TE INTERESEZE: