Elevii din județul Buzău care provin din familii cu venituri modeste, vor primi mai mulți bani de liceu

i de liceuUn proiect de act normativ al Ministerului Educației Naționale prevede că elevii care se află în întreținerea familiilor cu venituri reduse ar putea obține un ajutor financiar mai consistent pentru continuarea studiilor liceale. Totodată, se propune și majorarea plafonului venitului pe membru al familiei de la care se acordă ajutorul financiar, astfel că mai mulți tineri ar putea beneficia de acesta. Ministerul Educației Naționale a supus spre consultare public proiectul de Hotărâre a Guvernului pentru modificarea Hotărârii nr. 1488 din 9 septembrie 2004 privind aprobarea criteriilor şi a cuantumului sprijinului financiar ce se acordă elevilor în cadrul Programului naţional de protecţie socială „Bani de liceu”.

Proiectul nu se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie să fie aprobat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial. Potrivit portalului http://banideliceu.edu.ro, în 2017, la nivelul județului Buzău exista un număr de 896 de beneficiari. Actul normativ urmează să modifice condițiile în care elevii pot primi ajutor financiar, dar și suma de bani pe care o vor primi aceștia. Astfel, începând cu anul școlar 2018-2019, valoarea sprijinului financiar va fi de 250 de lei pe lună, față de 180 de lei pe lună, cât este la acest moment. Totodată, de acest ajutor vor putea beneficia elevii care se află în întreținerea familiilor cu un venit brut lunar pe membru de familie de cel mult 500 de lei. La evaluarea acestei condiții se iau în calcul veniturile din ultimele trei luni anterioare depunerii dosarului.

În acest moment, pragul pentru venitul maxim pentru fiecare membru de familie este stabilit la 150 de lei, adică de peste trei ori mai mic decât cel propus. Asta înseamnă că de această măsură vor beneficia mai mulți elevi.  În același timp, proiectul de act normativ prevede și modificarea condițiilor în care se acordă acest ajutor financiar tinerilor de la liceu. Din 2004, de când a fost inițiat programul național de protecție socială „Bani de liceu”, numărul de beneficiari ai acestui program a fost din ce în ce mai mic în fiecare an.

Acesta a variat, plecând de la 87.100 câți erau în 2004 și atingând un minim în 2017, atunci când au fost doar 33.057 de beneficiari. Pentru anul 2018, bugetul alocat Ministerului Educației Naționale, pentru implementarea Programului naţional de protecţie socială „Bani de liceu”, prevede suma de 50.578 de lei, ceea c ear permite acordarea unui număr aproximativ de 31.220 de burse în condițiile păstrării pragurilor financiare actuale.

S-AR PUTEA SĂ TE INTERESEZE: