ESTE OFICIAL! ÎNCEPÂND CU 2018, CONTRIBUȚIA LA PILONUL II DE PENSII PRIVATE VA FI MAI MICĂ

    Salariații care contribuie la Pilonul II de pensii private obligatorii trebuie să știe că Executivul a decis recent, micșorarea procentului din contribuția la pensie care merge la fondurile private. Potrivit avocatnet.ro, din 2018, partea din contribuția ,,la pensie care merge către fondurile private (Pilonul II) va fi mai mică decât în prezent, ceea ce înseamnă că mai mulți bani vor ajunge la bugetul de stat. Este o măsură adoptată recent de Executiv și care se regăsește în Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 82/2017 pentru modificarea și completarea unor acte normative. Ordonanța s-a publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 902 din 16 noiembrie 2017, deci, modificarea cotei este deja oficializată și se va aplica din ianuarie 2018.

Mișcarea vine în contextul în care, de la anul, nu doar că vom asista la o schimbare majoră a sistemului contribuțiilor sociale, unde salariatul va suporta din salariul brut cotele întregi ale contribuțiilor la pensii și sănătate, dar vom avea parte și de o creștere ușoară a punctului de pensie și a pensiei minime garantate. Măsura presupune ca, față de 5,1%, doar 3,75% din contribuția la pensie plătită de salariat din venitul său să meargă la Pilonul II de pensii private obligatorii. Contribuția la pensie datorată de salariat din venitul său brut este de 10,5% acum (restul e plătit de angajator). Din această contribuție, 5,1% merge către fondul privat, iar restul de 5,4% merge la stat. De anul viitor, salariații ar urma să suporte din brut întreaga contribuție la pensie, în valoare de 25%. Așadar, restul de 21,25% din contribuție vor intra în vistieria statului. Cu sau fără trecerea contribuțiilor integral la salariat, la stat vor ajunge oricum mai mulți bani.

,,Reducerea în premieră a contribuției de la procentul actual de 5,1% la 3,75% (în locul majorării la 6%, conform legii) transmite însă un semnal negativ, afectând viabilitatea pe termen lung a sistemului de pensii private. Astfel, decizia se traduce în pensii private mai mici cu cel puțin 20% pentru viitorii pensionari și potențial mai scăzut de finanțare a afacerilor românești prin intermediul pieței de capital”, au precizat cei de la Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România într-un comunicat de presă (…). Micșorarea cotei nu este însă una neașteptată. Dacă ne uităm în urmă în acest an, ne aduce aminte de cel puțin patru discuții în spațiul public privind desființarea sau modificarea sistemului în care funcționează Pilonul II. Recent însă am aflat că ministrul muncii, Lia Olguța Vasilescu, se gândește inclusiv la ipoteza în care procentul de creștere a contribuției la fondul de pensii privat să fie înghețat și să nu mai crească în fiecare an, așa cum scrie în lege că trebuie să se întâmple. (…)Ministrul a afirmat că acel procent a fost stabilit într-o perioadă în care Pilonul II avea nevoie de resurse, dar că acum nu crede că mai este cazul ca procentul să fie urcat în fiecare an.

Când vorbim de pensiile private ale românilor, ne raportăm la Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat. Sistemul de pensii private obligatorii a fost introdus în România în 2008, când statul s-a hotărât să cedeze fondurilor de pensii private o parte din contribuția noastră la asigurările sociale (5,1% merg către fondul privat, iar restul de 5,4% merg la stat). Potrivit legii, persoanele în vârstă de până la 35 de ani care sunt asigurate în sistemul public de pensii trebuie să adere la un fond de pensii. De asemenea, persoanele până în 45 de ani, care sunt deja asigurate și contribuie la sistemul public de pensii, pot adera la un fond. Astfel că, spre deosebire de partea din contribuția noastră care merge în vistieria statului, partea cealaltă, adică pensia privată obligatorie, merge într-un cont administrat privat, însă asta nu înseamnă că aceștia nu se vor mai întoarce la noi într-un final, la vârsta pensionării”.

S-AR PUTEA SĂ TE INTERESEZE: