Firmele și românii vor putea da bani statului ca să construiască autostrăzi

de Stiri Buzau Media

Firmele vor putea sponsoriza construcția, modernizarea, repararea sau întreținerea autostrăzilor din țara noastră, potrivit unei inițiative legislative ce a fost înregistrată de puțină vreme la Senat pentru dezbatere. Tototdată, proiectul legislativ ar putea permite și persoanelor fizice să contribuie cu bani la dezvoltarea și întreținerea autostrăzilor din România.

După cum este prevăzut în Propunerea legislativă pentru constituirea şi utilizarea Fondului special al autostrăzilor, construcția șoselelor de mare viteză s-ar putea finanța diferit față de cum se întămplă în prezent. Inițiativa legislativă a fost înregistrată recent la Senat pentru dezbatere și care are nevoie, pentru a se putea aplica, de votul Parlamentului și de publicare în Monitorul Oficial, scrie avocatnet.ro. În esență, proiectul de act normativ va schimba, dacă va ajunge să se aplice, modul în care este finanțată construcția de autostrăzi în țara noastră. Mai exact, banii pentru construcția șoselelor de mare viteză vor putea veni nu numai din fonduri naționale sau europene, ci și din sponsorizări sau donații făcute de microîntreprinderile din țara noastră. În același timp, și contribuabilii vor avea posibilitatea de a redirecționa cel mult 3,5% din impozitul pe venit către acțiunile ce vizează dezvoltarea sau întreținerea rețelei de autostrăzi din România.

Toți banii proveniți din sursele amintite anterior se vor duce, potrivit proiectului de act normativ, într-un fond gestionat de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), numit Fondul special al autostrăzilor. Conform documentului, banii acumulați în acest fond vor putea fi folosiți doar pentru construcția, modernizarea, administrarea, întreținerea și repararea autostrăzilor “cuprinse în Master Planul General de Transport (document ce stabilește obiectivele majore ale sistemului național de transport, menționează  avocatnet.ro) și cele care sunt stabilite prin lege”. Atunci când se va face redirecționarea sau donarea banilor, microîntreprinderile vor putea specifica pentru ce lucrare vor să transfere banii în fondul administrat de CNAR, iar sumele încasate se vor folosi, după cum se menționează în proiect, exclusiv pentru lucrările indicate de aceste entități.

Atenție! Această propunere legislativă NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, aceasta trebuie adoptată de ambele Camere ale Parlamentului, promulgată prin decret prezidențial și oficializată, prin publicarea în Monitorul Oficial.

Știri despre: , ,