Foto și video: Autoritățile buzoiene, nemulțumite de modul cum tratează Ministerul Transporturilor şi CNAIR situația gravă de la viaductul Giurca

Sursa foto: Prefectura Buzău

Problema delicată în care se află viaductul Giurca de pe DN 10 din zona Siriu, a cărui structură este serios afectată, a fost discutată de reprezentanţii autorităţilor buzoiene în şedinţa de marți a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. La întâlnire au fost prezenți atât reprezentanții Secției Drumuri Naționale Buzău, precum și unii transportatori de persoane. În cadrul ședinței, prefectul județului Buzău Carmen Ichim a prezentat situația gravă în care se află acest viaduct și mai ales pericolul la care sunt expuși călătorii, care sunt obligați să coboare din microbuze și să traverseze zona afectată pe jos și sunt apoi preluați din nou de autovehiculele respective. Acest lucru se întâmplă deoarece în zonă există restricţie de 3,5 tone. Pe viaductul Giurca, pe lângă limita de tonaj, a fost impusă şi restricţia de lăţime. Transportatorii de persoane au menționat faptul că au făcut tot posibilul să se conformeze acestor restricții, însă, pe de altă parte, restricţiile de tonaj sunt adesea încălcate:

După cum a explicat Leon Velicu, șeful Secției Drumuri Naționale Buzău, placa betonată pe care este așezat asfaltul este măcinată, iar în zonă s-au efectuat lucrări de conservare a viaductului:

Prefectura Buzău a trimis solicitări Ministerului Transporturilor şi Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, pentru a permite accesul microbuzelor de călători pe viaduct, astfel încât aceștia să nu mai fie nevoiți să-l traverseze pe jos. Conducerea instituției buzoiene s-a declarat nemulțumită de modul în care CNAIR și Ministerul Transporturilor tratează propunerea ce le-a fost avansată, iar în cadrul ședinței Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă s-a decis retransmiterea solicitărilor şi chemarea responsabililor de la Bucureşti la o nouă şedinţă extraordinară.  ,,Cu toate că le-am dat ca termen scadent data de 16 septembrie, suntem în 17 septembrie și nu am primit niciun răspuns. Astfel, pentru că suntem pe situații de urgență, propun să facem o ședință extraordinară a  Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, pe data de 24 septembrie, să-i invităm din nou, dacă nu vor răspunde până atunci la adresă, cele trei societăți care au câștigat această lucrare și expertul, să se pronunțe cu privire la această problemă, pentru că în fapt, la fel se face, dar din păcate reglementat, nu avem decât ordinul de restricție. Și atunci în calitatea de administratori ai drumului național trebuie să-și spună punctul de vedere, nu să ne lase mereu cu ochii în soare. Această amânare n-o suport și n-am suportat-o niciodată și știți foarte bine că am făcut nenumărate demersuri. (…) Trebuie să dăm o hotărâre pentru că văd că altfel nu se mișcă treaba, cu termen 5 zile, astfel îi lăsăm răspunzători Ministerul Transporturilor și Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere de orice deficiențe se vor înregistra pe acest viaduct”, a menționat în cadrul ședinței, prefectul județului Carmen Ichim.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Buzău a amânat astfel adoptarea hotărârii privind ridicarea restricțiilor de circulație pe viaductul Giurca de la Siriu pentru microbuzele de călători de peste 3,5 tone, ca urmare a faptului că reprezentanții CNAIR nu au comunicat în termenul stabilit la întâlnirea de săptămâna trecută dacă starea tehnică a viaductului permite traficul acestor autovehicule. La rândul său, vicepreședintele Consiliului Județean, Adrian Petre a menționat că de mai bine de două luni se încearcă rezolvarea acestei situații:

La data de 2 septembrie 2019, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a semnat contractul pentru lucrările de proiectare/execuție cu Asocierea Conferic SRL – TKT Tehnologii și Tensionări în Construcții SRL – TPF Inginerie SRL. Conform contractului în valoare de 6,27 milioane de lei, Asocierea are la dispoziție 75 de zile pentru elaborarea proiectului, obținerea avizelor necesare și a autorizației de construcție. Lucrările ar urma să dureze 12 luni, constructorul asigurând o perioadă de garanție de 5 ani după încheierea acestora.

S-AR PUTEA SĂ TE INTERESEZE: