Furnizorul de electricitate și gaze va putea fi schimbat în 24 de ore

Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei a demarat un regulament de schimbare a furnizorului de gaze sau electricitate, prin care va fi implementată o bază de date și o platformă la nivel național, cu toate datele și ofertele distribuitorilor și furnizorilor, menționează legestart. Actuala procedură durează 21 de zile, iar noul proiect va asigura acest proces în doar 24 de ore, anunță reprezentanții ANRE. Proiectul este finanțat din fonduri europene prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020, țara noastră urmând să se alinieze la noul regulament european care impune ca până în 2025, toate statele membre să asigure posibilitatea schimbării furnizorului în numai o zi.

Prin platforma creată cu baza de date la nivel național, se va reduce birocrația și se va optimiza procesul operațional generat de schimbarea furnizorului. Practic, consumatorul are acces în timp real la toate detaliile privind statutul procesului de schimbare a furnizorului: “Platforma informatică integrată va folosi o bază de date unică la nivel național și va fi un sistem unic accesibil online pentru participanții la piața națională implicați în procesul de schimbare a furnizorului (operatorii de distribuție, furnizorii clienților finali care intenționează să schimbe/mandatarul clientului final etc.)“, mai arată ANRE.

Într-o primă fază, în următorii doi ani, durata procesului va fi diminuată cu 6 zile, apoi reducerea progresivă va fi corelată cu țintele stabilite prin legislația europeană în vigoare. Prin acest proiect, gestionarea fluxului de informații se va realiza în mod automatizat pentru a onora toate solicitările, respectând termenele legale și utilizând eficient resursele financiare și umane ale tuturor entităților implicate, mai susține Autoritatea. Începând din 2019, cei mai mulți consumatori plătesc prețuri reglementate de ANRE pentru energia electrică și gazele naturale consumate, dar urmare a acestui proiect, piața se va re-liberaliza.

Sursa: legestart.ro
S-AR PUTEA SĂ TE INTERESEZE: