GALERIE FOTO: Buzoienii vor beneficia de un nou spațiu de recreere, în zona de nord a orașului

de Stiri Buzau Media

Municipalitatea are în plan pentru acest an, realizarea unui proiect ambițios care va oferi buzoienilor un nou spațiu de recreere, în zona de nord a  orașului. Vorbim aici despre un nou parc, situat la nord de Parcul Tineretului, ce se va întinde pe o suprafață de 45 de hectare și va fi delimitat în partea de nord de Șoseaua de Centură. Ca o noutate, acest parc va face parte dintr-un sistem integrat de perdele de protecție naturală, cu vegetație înaltă la nivelul zonei de nord a municipiului Buzău, având astfel un rol de protecție împotriva crivățului.

,, Avem aproape 5 milioane de euro pe fonduri europene și ne gândim să o introducem într-un circuit. Este situat în spatele Ștrandului și în spatele tarlalei 33 care este acum în dezbatere publică, unde avem 65 de hectare. Deci va fi o zonă foarte frumoasă a Buzăului și în perspectiva, în care se va face și Centura de Est, va fi o zonă extrem de atractivă a Buzăului în momentul acesta. Acum câteva luni, Buzăul ocupa primul loc la cea mai mare încălzire în ultimii 10 ani. Temperatura medie anuală a crescut la Buzău cu 1,5 grade, eram al 11 –lea oraș în Uniunea Europeană. Deci dacă noi vom crea cât mai multe lucii de apă, fâșii de apă în Buzău și mai multe spații verzi, inclusive cu aceste perdele forestiere pe zona aceasta de nord-est a Buzăului, de unde avem vântul dominant, acest crivăț vom avea foarte mult de câștigat în anii următori. Între cele două poduri – Podul de la Mărăcineni, Podul de la Vadu Pașii – avem cam 10 hectare, ne-am gândit la un 20 de metri, dar dacă dublăm vor fi  40 de metri și asta va însemna 20 de hectare de pădure, dar dacă ținem cont că vrem ân continuare să ne ducem, cel puțin până în dreptul lui Avicola, unde avem acele bălți suprafața s-ar putea chiar dubla”, a explicat primarul municipiului Buzău, Constantin Toma.

Cele două zone de protecție propuse prin proiect vor fi poziționate astfel: prima la 50 de metri distanță față de canalul colector aflat de-a lungul Șoselei de Centură, iar următorul în apropierea liniei de înaltă tensiune care străbate zona de la Vest la Est, în partea de sud a parcului. ,,Acest parc este constituit din 3 zone principale. Prima zonă este mai înaltă, respectiv fosta groapă de gunoi ce ar putea fi denumită, conform proiectului, zona de munte a parcului. Zona centrală, denumită zona de câmpie, este propusă pentru dezvoltarea de terenuri agricole care să preia conceptul de permacultură și să fie irigat cu apa de ploaie cu un sistem de irigații ce poate fi alimentat din canalul colector existent pe teren. În partea de est se află zona de Deltă, care este zona mlăștinoasă a terenului și este propus ca amenajare pentru o zonă de bălți, cu trasee pietonale și spații de recreere, în care cetățenii pot veni și își pot petrece timpul liber”, a menționat Oana Voicu, urbanist RUR, Abagiu Global Services București, firma care s-a ocupat de acest proiect.

În zona de intrare, respectiv în zona Bazinului Olimpic, localizat la nord de Parcul Tineretului, va fi amenajată o zonă de activități unde se pot dezvolta expoziții, locuri de joacă, spații de evenimente. Noul parc va prezenta două circulații majore: o traversare longitudinală dinspre vest către est, o alee pietonală cu două benzi și spațiu verde pe mijloc și o traversare sud-nord, cu posibilitatea amenajării unui amfiteatru unde se pot realiza spectacole, în zona canalului colector existent. Proiectul de hotărâre privind oportunitatea investiției ,,Plan Urbanistic Zonal – Regenerarea spațiului urban adiacent Parcului Tineretului” a fost adoptat în unanimitate de aleșii locali în cadrul ședinței ordinare de astăzi a Consiliului Local Municipal.

 

Știri despre: , ,