Glumele proaste se vor plăti foarte scump. Amenzile pentru apelurile false la serviciul unic de urgenţă 112 vor crește de 5 ori

Amenzile pentru persoanele care efectuează apeluri false la serviciul unic de urgenţă 112 vor ajunge până la 5.000 de lei, valoarea lor fiind majorată de 5 ori față de cât este acum. Decizia a fost luată în ședința de Guvern de marți, printr-un act normativ privind îmbunătăţirea modului de preluare şi gestionare a informaţiilor de localizare asociate apelurilor prin 112, dar și pentru înăsprirea sancțiunilor aplicate pentru cei care apelează în mod abuziv serviciul 112. Astfel de atitudini care generează costuri inutile și, mai grav, pun în pericol viețile celor care au cu adevărat nevoie de ajutor trebuie puternic descurajate. Pe de altă parte, după tragedia de la Caracal, premierul a cerut o analiză amplă a legislaţiei pentru a veni rapid cu modificările necesare ,,astfel încât să reclădim încrederea cetăţenilor în instituţii”, a precizat Viorica Dăncilă.

În acest sens s-a creat cadrul legal pentru o implementare rapidă a sistemului de tip AML care va permite localizarea mult mai precisă a celor care apelează serviciul național unic pentru apeluri de urgență. Tot pentru o mai bună localizare a persoanei care solicită ajutor, este necesară identificarea apelantului prin asocierea numărului de telefon cu datele celui care folosește numărul de pe care sună. ,,Am identificat un pachet amplu de măsuri pe care le punem treptat în practică, atât pentru a îmbunătăţi modul de acţiune în situaţii de urgenţă, cât şi pentru descurajarea criminalităţii. Aprobăm un act normativ prin care asigurăm un răspuns cât mai prompt la urgenţele cetăţenilor, prin îmbunătăţirea modului de preluare şi gestionare a informaţiilor de localizare asociate apelurilor prin 112”, a mai adăugat premierul.

S-AR PUTEA SĂ TE INTERESEZE: