GUVERNUL A APROBAT DUBLAREA PLAFONULUI MICRO

 

Sursa foto: codfiscal.net

De la 1 ianuarie 2018, regimul fiscal aplicabil microîntreprinderilor va cunoaște modificări semnificative. Cel puțin asta prevede un proiect de act normativ adoptat recent de către Guvern. Dintre cele mai importante noutăți, avocatnet.ro amintește ,,de dublarea plafonului până la care o firmă va datora impozit pe veniturile microîntreprinderilor, aplicarea regimului și de către firme din domenii exceptate acum sau imposibilitatea companiilor cu un anumit capital social de a trece la plata impozitului pe profit.

Crește plafonul până la care poți fi micro

Potrivit proiectului de act normativ ce urmează să apară în Monitorul Oficial, plafonul până la care o companie va putea aplica impozitarea pe veniturile microîntreprinderilor va fi dublat, de la 500.000 de euro la un milion de euro. Astfel, firmele cu venituri între jumătate de milion și un milion de euro, ce achită în prezent un impozit pe profit în cotă de 16%, ar urma să treacă, de la 1 ianuarie 2018, la regimul de impozitare al microîntreprinderilor, acolo unde se aplică fie o cotă de impozitare de 1%, în cazul existenței a cel puțin un salariat, fie o cotă de 3%, pentru cele ce nu au angajați. De la 1 februarie 2017, în categoria microîntreprinderilor intră toate societățile comerciale cu capital privat care au realizat venituri de până la 500.000 de euro în anul 2016 (plafonul anterior a fost de 100.000 de euro).

Firmele cu capital social minim de 45.000 de lei rămân la micro

Proiectul de act normativ ce a trecut miercuri de Executiv prevede și eliminarea posibilității firmelor de a trece la aplicarea impozitului pe profit în cazul companiilor care au un capital social minim de 45.000 de lei. Astfel, și societățile care au subscris un capital social de minimum 45.000 de lei și care vor opta până la finalul anului pentru trecerea la impozitul pe profit tot vor aplica regimul de microîntreprinderi, de la 1 ianuarie 2018. La acest moment, Codul fiscal oferă această posibilitate, prin excepție, astfel că firmele care au un capital social la înființare de cel puțin 45.000 de lei sau îl completează pe parcurs până la acest nivel pot trece la impozitarea pe profit începând cu trimestrul în care această condiție este îndeplinită, prin depunerea la Fisc a formularului 010.

Conform Codului fiscal, opțiunea pentru impozitul pe profit este definitivă, dar este condiționată de menținerea valorii capitalului social pentru întreaga perioadă de existență a companiei în cauză.

Mai multe firme vor intra în sfera impozitării micro

Potrivit proiectului de OUG, în sfera impozitului micro vor putea intra și companiile ce activează în domeniul bancar, al asigurărilor și reasigurărilor, al pieței de capital sau al jocurilor de noroc, atât timp cât cifra lor de afaceri nu va depăși un milion de euro într-un an. Așa se face că un cazino va putea plăti impozit de 1% pe cifra de afaceri (în condițiile existenței salariaților, ceea ce e firesc), în loc de impozit pe profit de 16%.

Nu în ultimul rând, documentul dă liber veniturilor din consultanță și management. Mai precis, va fi eliminată condiția din prezent privind realizarea de venituri, altele decât cele din consultanță și management, în proporție de cel puțin 80% din veniturile totale. Astfel, firmele cu o pondere a veniturilor realizate din consultanță și management în venituri totale de cel puțin 20% nu vor mai trece la impozit pe profit, ca în prezent”.

S-AR PUTEA SĂ TE INTERESEZE: