Începând de astăzi, vor urma două săptămâni de distracție, la Târgul Drăgaica

de Stiri Buzau Media

  Buzăul va deveni pentru două săptămâni orașul deschis…distracției. Primăria Buzău a pregătit în cel mai mic detaliu acest eveniment, care anunță și sărbătorirea a 240 de ani de existență a Târgului Drăgaica. Astăzi are loc deschiderea oficială a celei de a 240-a ediții a Drăgăicii își va deschide porțile după ora 14,00. Atunci este programată Parada portului popular, pe traseul Piața Dacia până la Drăgaică. Festivitatea de deschidere va avea loc de la ora 15.00, cu o oră mai devreme decât a fost programată inițial. Pe durata celor două săptămâni, zeci de artiști locali dar și nume mari ale scenei românești, meșteri populari din toată țara, comercianți, comédii dar și o mare varietate de preparate culinare vor face ca ediția din acest să fie una deosebită. ,,Vrem ca Drăgaica să redevină cel mai important târg din România, așa cum era când a fost vizitat de regele Carol I. Hai vecine pe la mine! Drăgaica va începe sâmbătă 9 iunie la ora 15,00 și se va încheia pe data de 24 iunie.Vor fi spectacole în fiecare seară și multe surprize! Buzău- oraș deschis… distracției!” a declarat Constantin Toma, primarul municipiului Buzău. Ca și anul trecut, buzoienii precum și turiștii din toate colțurile țării, sau poate chiar și străini vor avea ocazia să urmărească pe un ecran amplasat în zona scenei finala de la Roland-Garros în care joacă Simona Halep are loc la ora 16:00. În fiecare seară, de la ora 18,00 vor avea loc concerte susținute de nume mari ale scenei românești. Ca o noutate, în cadrul ediției aniversare a Drăgăicii se va desfășura și Festivalul „Benone Sinulescu”. Programul complet al concertelor ce vor avea loc în Drăgaica este următorul:

Drăgaica numită “Târgul celor două țări” la 1793 sau “Târgul Râului Buzău” la 1864, era un loc ce nu era destinat numai schimburilor comerciale, ci reprezenta și o sărbătoare folclorică. Acolo se întâlneau păstorii din toate cele trei țări românești ajungând astfel cel mai mare târg din țară. La 23 iunie 1868, Drăgaica l-a avut ca oaspete de onoare pe Majestatea Sa domnitorul Carol I, care prin vizita sa a sporit prestigiul evenimentului și importanța sa comercială. În 1909 s-a inaugurat o gară specială pentru Drăgaică, iar din 1925 s-a introdus un automobil-camionetă cu care se transportau marfa și târgoveții.

Întins pe o suprafață de 32 de hectare, târgul își păstra avantajul strategic major al poziționării sale geografice, recunoscut încă din anul 1778, prin situarea sa pe “Drumul Bogdanului” (care unea Cernăuții cu Bacăul, Buzăul, Silistra și Constantinopole), și anume amplasarea sa la răscrucea drumurilor comerciale dinspre Transilvania, Brașov și porturile dunărene Brăila și Galați, între Subcarpați și Bărăgan, între București și Moldova.