ÎNCHISOARE PENTRU PARCAGIII ILEGALI?

 

Sursa foto: avocatnet.ro

Un proiect de act normativ ce urmează să fie votat de senatori prevede ca persoanele neautorizate care pretind bani pentru a elibera un loc de parcare sau pentru a dirija și ghida un șofer în vederea parcării să primească pedepse constând în muncă efectuată în folosul comunității sau chiar închisoare. Aceleași pedepse se vor aplica și în cazul celor care cer bani pentru paza unei mașini. Pentru a intra în vigoare, acest proiect are nevoie de aprobarea Parlamentului, de promulgarea prin decret prezidențial și mai apoi de publicarea sa în Monitorul Oficial.

Potrivit actului normativ, după cum menționează avocatnet.ro, cei care solicită bani,, în mod ilegal pentru dirijarea, ghidarea unui șofer într-un loc de parcare sau eliberarea acestuia și/sau pentru paza mașinii vor putea fi pedepsiți cu închisoare de la șase luni la un an. În cazul în care persoana respectivă pretinde bani pentru a permite parcarea unei mașini pe un spațiu ce aparține statului, pedeapsa va fi închisoarea de la nouă luni la doi ani. Pedepsele prevăzute în proiectul de lege pot ajunge până la zece ani de închisoare, dacă o persoană constrânge o alta să obțină bani din exploatarea ilegală a locurilor de parcare. În cazul în care faptele vizează un minor sau o persoană cu dizabilități, pedepsele se vor majora cu jumătate.

Cei care vor fi prinși desfășurând astfel de activități vor putea solicita, ca alternativă la pedeapsa cu închisoarea și doar o singură dată, efectuarea a 50 de zile de activități neplătite în folosul comunității. În acest caz, procurorul va fi obligat să dispună renunțarea la urmărirea penală, iar această decizie se va înscrie în cazierul judiciar. Inițiatorii își motivează propunerea prin faptul că, în lipsa locurilor de parcare și ,,mai ales în marile orașe, s-a dezvoltat un fenomen care a scăpat de sub control: perceperea în mod nelegal, a unor taxe de parcare de către diverse persoane ce nu dețin nicio calitate sau autorizare în acest sens, uneori chiar prin utilizarea unor amenințări, prin ocuparea fără drept a unor locuri de parcare cu diverse obstacole, ori prin folosirea unui limbaj licențios”.

S-AR PUTEA SĂ TE INTERESEZE: