Investiții majore în sănătatea buzoiană

de Stiri Buzau Media

Autoritățile județului continuă seria investițiilor în sănătatea buzoiană. Un prim pas este acum reabilitarea și dotarea Blocului Operator de la Spitalul Județean de Urgență Buzău, contractul pentru demararea lucrărilor fiind semnat în cursul acestei săptămâni. Proiectul se va desfășura pe o perioadă de 12 luni. Anunțul a fost făcut de către președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu imediat după ședința ordinară a CJ pentru luna iulie.

,,Proiectul se va derula în două etape distincte, vizând atât reabilitarea Blocului Operator din punct de vedere al construcției, cât și dotarea acestuia cu aparatură și echipamente moderne, la nivelul anului 2018. Bineînțeles, se va începe cu reabilitarea construcției, urmând ca între timp să demarăm și licitațiile pentru achiziția de aparatură. Avem alocate 6 milioane de lei în acest sens, însă este posibil ca suma plătită să fie ceva mai mică, pentru că tocmai de aceea se organizează licitațiile, pentru a selecta cea mai bună ofertă. Principalele lucrări care se vor executa in prima etapă vor fi reabilitare totală a sălilor de operaţii, se va construi un ascensor pentru evacuarea deşeurilor medicale, se vor executa lucrări de instalaţii sanitare, termice, ventilare, climatizare şi instalaţii electrice. De asemenea se va construi un compartiment tehnic care să asigure funcţionarea echipamentelor din Blocul Operator ”, a menționat Petre Emanoil Neagu.

  La rândul său, Claudiu Damian, managerul Spitalului Județean de Urgență Buzău, a menționat că în acest timp trebuie asigurată continuitatea actului medical în cadrul Blocului Operator. Mai exact, se va opera în 3 săli și totodată se va lucra pe câte 2 ture pe zi. ,,Pentru noi urmează o perioadă destul de dificilă, din 8 săli  de care dispune în prezent Blocul Operator, urmând să avem 7 săli complet reabilitate și utilate cu aparatură de ultimă generație. M-am sfătuit cu medicii din secțiile care au și componentă chirurgicală și am decis, împreună, relocarea a trei din aceste săli. Se va lucra în ture, vom avea două ture pe zi, prima de la 8.00 la 13.00, urmată de o pauză de o oră pentru igienizare și dezinfectare, apoi va intra cealaltă tură, de la 14.00 la 19.00”, a explicat Damian. Începerea lucrărilor de modernizare a blocului operator  va fi precedată de o perioadă de pregătire de 40-45 de zile, astfel încât intervențiile chirurgicale să poată fi efectuate și în timpul lucrărilor de reabilitare.

Alte proiecte importante vizează reabilitarea și extinderea secției Unității de Primiri Urgențe a SJU și a secției exterioare Dermato-Venerice. Acestea ar urma să fie realizate, foarte probabil, cu fonduri europene. Pe de altă parte, președintele Consiliului Județean a mai menționat că este posibil ca o parte din investițiile în sectorul sanitar pe care administrația județeană le-a făcut din propriul buget să fie recuperate din bani europeni.  „Avem toate șansele să recuperăm câteva milioane de euro din banii investiți de la bugetul propriu. Dacă vom primi acești bani, în mod sigur vor merge tot în sectorul Sănătății, pentru că mai sunt multe de făcut. Spre exemplu, la spitalul Gârlași trebuie neapărat schimbat gardul, apoi mai trebuie făcute niște lucrări în curte, să le oferim pacienților un mediu mai primitor, mai plăcut. Cu arhiva Spitalului Județean, avem iar o mare problemă, pentru ca sunt tone de documente care se tot adună și trebuie găsită o soluție pentru păstrarea lor, iar la Pârscov mai vrem să reabilităm o clădire a Centrului de Sănătate, deci vom avea în ce să investim acești bani”, a mai spus Neagu.

Știri despre: , , , ,