Majorare salariu minim 2019: Cele două obligații pe care le vor avea angajatorii la creșterea minimului brut

Majorarea salariului minim brut, care a fost decisă vineri de Guvern pentru data de 1 ianuarie 2019, va implica două obligații majore pentru companiile care au angajați plătiți cu minimul pe economie. Mai exact, înainte de toate, majorarea trebuie reflectată intern prin acte, iar apoi aceasta trebuie raportată autorităților în Revisal.

Salariul minim brut urmează să crească, de la 1 ianuarie 2019, de la 1.900 la 2.080 de lei, un proiect de hotărâre în acest sens fiind adoptat vineri de Guvern. Totodată, cei care ocupă posturi ce necesită studii superioare, dacă au o vechime minimă de un an în domeniul respectivelor studii, vor primi un salariu minim diferențiat de 2.350 de lei. În aceste condiții, angajatorii trebuie să știe că vor avea două mari obligații de îndeplinit în cazul în care au salariați plătiți cu minimul pe economie.

Prima este reflectarea, pe plan intern, a majorării salariului minim. Acest lucru se poate face ori prin decizie colectivă, ori prin acte adiționale la contractele individuale de muncă. „Strict din perspectiva legii, pentru înregistrarea noului salariu în [Revisal] nu este nevoie de încheierea unor acte adiționale la contractele de muncă, fiind suficientă o decizie internă a angajatorului în acest sens. Cu toate acestea, recomandarea noastră ar fi ca și în această situație să se încheie acte adiționale la contractele de muncă”, ne-a spus în trecut Mihai Anghel, managing associate la Țuca Zbârcea & Asociații. Dacă se alege varianta actelor adiționale, acestea trebuie încheiate, conform Codului muncii, înainte să se producă majorarea, deci cel târziu la 31 decembrie 2018.

A doua obligație este raportarea majorării salariului minim în Revisal. Așa cum scrie în noul cadru legal al registrului, reprezentat de Hotărârea Guvernului nr. 905/2017, orice modificare a salariului brut trebuie transmisă în Revisal în 20 de zile lucrătoare de la data producerii modificării. Adică, din moment ce majorarea salariului minim va fi oficializată, raportarea se va face până pe 31 ianuarie 2019.

Atenție! Majorarea salariului minim brut la 2.080 de lei NU este oficială momentan. Pentru ca acest lucru să se întâmple, este nevoie ca măsura să fie publicată în Monitorul Oficial.

Sursa: avocatnet.ro
S-AR PUTEA SĂ TE INTERESEZE: