Modificările la munca salariatelor până la 65 de ani apar sâmbătă

de Stiri Buzau Media
Sursa foto:nypost.com

Salariatele care, deși ajung la vârsta standard de pensionare și îndeplinesc condițiile să se pensioneze pentru limită de vârstă, dar vor să mai rămână la muncă până la 65 de ani vor trebui să ceară continuarea raportului de muncă într-un termen mai scurt decât acum, potrivit unei legi aplicabile de sâmbătă, scrie avocatnet.ro. Oricum, continuarea muncii se va putea face pentru cel mult trei ani.

Sursa foto:nypost.com

Anul trecut, Codul muncii a primit prin OUG nr. 96/2018 câteva modificări pe partea de încetare automată a contractului de muncă în cazul salariatelor care îndeplinesc condițiile pentru pensionare. Mai exact, în urma unei decizii a Înaltei Curți de Casație și Justiție, s-a decis că e discriminatoriu că bărbații pot munci până la 65 de ani (când e vârsta standard de pensionare pentru aceștia), iar femeile, nu. Așa că a fost modificat Codul muncii pentru a li se permite și acestora, în baza unor cereri, să muncească și peste momentul la care ajung la vârsta standard de pensionare – dacă vor asta, desigur. Ca orice altă ordonanță, și OUG nr. 96/2018 a trebuit să treacă prin Parlament, iar ordonanța a primit câteva modificări (la modificările pe care le-a adus deja), cuprinse în Legea nr. 93/2019, publicată miercuri în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 354 și în vigoare de sâmbătă.

Concret, parlamentarii au votat pentru o perioadă mai mică în care salariatele să facă cererea pentru continuarea muncii și peste momentul când ar fi putut să se pensioneze. Astfel, ei au decis ca cererea de continuare a activității să se facă în 30 de zile calendaristice anterior împlinirii condiţiilor de vârstă standard şi a stagiului minim de cotizare pentru pensionare. Perioada prevăzută acum de Codul muncii e de 60 de zile. În plus, parlamentarii au mai ținut să introducă în lege și o altă precizare: cât anume va putea salariata să muncească după ce face această cerere – cel mult trei ani, potrivit prevederii Legii nr. 93/2019.  ,,Pe baza unei cereri formulate cu 30 de zile înainte de data îndeplinirii cumulative a condiţiilor de vârstă standard şi a stagiului minim de cotizare pentru pensionare şi cu aprobarea angajatorului, salariatul poate fi menţinut în aceeaşi funcţie maximum 3 ani peste vârsta standard de pensionare, cu posibilitatea  prelungirii anuale a contractului individual de muncă”, scrie, mai exact, în legea ce intră în vigoare pe 11 aprilie 2019.

Pe Legea pensiilor, vârsta-standard de pensionare pentru femei este 63 de ani, dar ea nu a fost atinsă efectiv; asta se va întâmpla abia în anul 2030, iar până atunci vârsta-standard de pensionare la femei este atinsă progresiv. De pildă, anul acesta se pot pensiona femeile care au cel puțin 61 de ani și care au îndeplinit stagiul de cotizare cerut de lege (vorbim de pensia pentru limită de vârstă – detalii, aici). La bărbați a fost atinsă însă deja vârsta standard de pensionare de 65 de ani.  Prin urmare, o salariată care dorește să mai rămână în câmpul muncii, deși ar îndeplini condițiile să iasă la pensie anul acesta, va putea să mai rămână în câmpul muncii, pe baza unei cereri, (angajatorii nu se pot opune, conform Codului muncii), dar nu va putea să prelungească contractul pe mai mult de trei ani, pentru că așa prevede Legea nr. 93/2019, care modifică Codul muncii. De ținut minte: Nicio salariată nu este obligată să lucreze peste vârsta de pensionare dacă nu vrea. Posibilitatea de a lucra la fel de mult ca bărbații este deschisă doar celor care vor acest lucru. Cu toate că această chestiune pare destul de simplu de înțeles, multe femei au criticat vehement (eronat) că li  s-a oferit acest beneficiu celor care vor să rămână mai mult în câmpul muncii.