Noi reglementări pentru îmbunătățirea serviciilor farmaceutice

La propunerea Ministerului Sănătății, Guvernul a aprobat în ședința de joi o Ordonanță de Guvern pentru modificarea și completarea Legii farmaciei care are ca principal scop asigurarea accesului pacienților la tratament medicamentos și la servicii farmaceutice de calitate, care alături de serviciile medicale  sunt de o importanța vitală pentru pacienți. Actul normativ prevede o serie de măsuri pentru protecția pacientului, precum  sancțiuni  care se aplică  unităților farmaceutice în cazul eliberării de medicamente fără preț de producător aprobat de Ministerul Sănătății, sau, în cazul practicării unor prețuri cu amănuntul mai mari decât cele aprobate de Ministerul Sănătății, conform prevederilor legale.

De asemenea, sunt prevăzute sancțiuni pentru unitățile farmaceutice care  nu dețin autorizație de funcționare emisă de Ministerul Sănătății în conformitate cu prevederile legale pentru vânzarea şi eliberarea on line a medicamentelor care se eliberează fără prescripţie medicală. Descentralizarea este o prioritate a acestui Guvern, iar actul normativ aprobat joi reprezintă încă un pas în această direcție. Astfel, inspecția de autorizare a unităților farmaceutice, care până în prezent este realizată de Ministerul Sănătății, va trece în sarcina Direcțiilor de Sănătate Publică.

În acelasi timp, în vederea asigurării unei supravegheri eficiente și riguroase a activităților desfășurate în unitățile farmaceutice, actul normativ  aprobat astăzi mai prevede ca inspecția de supraveghere a activității unităților farmaceutice va fi exercitată de către personalul împuternicit din cadrul Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale, instituție cu insfrastructură și capacitate de a exercita  această activitate. În termen de 60 de zile de la data publicării prezentului act normativ în Monitorul Oficial al României, Ministerul Sănătății va elabora normele de aplicare a Ordonanței de Guvern.

S-AR PUTEA SĂ TE INTERESEZE: