Noi reguli în zona relațiilor de muncă. O directivă europeană va aduce noi obligații angajatorilor

de Stiri Buzau Media

În viitorul apropiat, în România vor apărea noi reguli pentru asigurarea unui echilibru între viața profesională și cea privată a salariaților, motiv pentru care specialiștii atrag atenția că angajatorii deja ar trebui să pregătească terenul pentru acestea. În esență, este vorba de acordarea de programe flexibile pentru salariați, de acordarea unui nou tip de concediu și de extinderea duratei concediului paternal.

Noile reguli sunt incluse în Directiva europeană, care va trebui transpusă în legislația noastră cel târziu până în august 2022, scrie avocatnet. În momentul de față, deși mulți angajatori oferă opțional programul de lucru flexibil ca un beneficiu pentru salariați, pe viitor acesta va fi obligatoriu de luat în calcul la toți angajatorii.

Mai exact, fiecare angajator va trebui să ia în considerare solicitările propriilor angajați de a trece pe un program de lucru flexibil, dacă aceștia au în îngrijire un copil sau o persoană grav bolnavă (rudă sau nu). Orice refuz va trebui să fie motivat de către companie. Asta înseamnă că firmele trebuie să se gândească deja la cum vor organiza munca, cum vor ține evidența orelor lucrate și, în general, la felul în care noua obligație le va afecta, în funcție de domeniul de activitate, subliniază specialiștii.

Totodată, acolo unde salariații au reprezentanți, angajatorul va trebui să inițieze consultări cu aceștia pentru a vedea cum se va face implementarea programului flexibil și cum se va modifica organizarea muncii. Având în vedere că aceste consultări pot fi de durată, n-ar fi rău să se înceapă deja discuții preliminare. În prezent, principalele forme de muncă flexibilă reglemetate sunt telemunca (pentru care există o lege specială), munca de la domiciliu și stabilirea unui program de lucru inegal (prevăzute de Codul muncii).

O altă noutate care va apărea și la noi este concediul de îngrijitor de cinci zile lucrătoare, pe care vor putea să-l ceară salariații care au grijă de o rudă grav bolnavă. Însă concediul va putea fi cerut și pentru o persoană grav bolnavă care stă efectiv cu salariatul care o îngrijește. Asta înseamnă că angajatorii vor trebui să ia în calcul un nou tip de concediu, care va duce la o creștere a numărului de zile libere pe care le poate cere anual un lucrător. În plus, deși acum se acordă, în general, libere pentru evenimentele familiale, practica este neunitară pentru că fiecare firmă în parte decide câte zile se dau și pentru ce. Odată ce regulile vor fi stabilite prin lege, toți angajatorii vor trebui să respecte un număr minim de zile libere pentru evenimentele familiale.

Știri despre: , ,