Noua lege a pensiilor a fost adoptată de Parlament. Care sunt modificările aduse

de Stiri Buzau Media

Noua lege a pensiilor a fost adoptată de plenul Camera Deputaților, forul decizional, cu 193 de voturi ”pentru”, unul ”împotrivă” şi 14 abțineri. Patru deputați nu și-au exercitat dreptul de a vota. Actul normativ va fi trimis spre promulgare președintelui țării.

Deputații au adoptat proiectul cu un amendament la art. 3, care prevede că persoanele care suferă de handicap grav se pot pensiona la realizarea unei treimi din stagiul complet de cotizare: „Pensionari – persoana care beneficiază de una din categoriile de pensii prevăzute de prezenta lege şi a realizat cel puțin stagiul minim de cotizare de 15 ani precum şi persoanele încadrate în grad de handicap grav care au realizat o treime din stagiul complet de cotizare”. Articolul 3, lit. a) arăta astfel: „Pensionari – persoana care beneficiază de una din categoriile de pensii prevăzute de prezenta lege şi a realizat cel puțin stagiul minim de cotizare de 15 ani, precum şi nevăzătorii care au realizat o treime din stagiul complet de cotizare”.

După adoptarea acestui amendament, a fost modificat și art.  52 litera a), astfel: „Persoanele care au realizat un stagiu de cotizare în condiții de handicap preexistent calității de asigurat beneficiază de reducerea vârstelor standard de pensionare prevăzute în anexa nr. 5, în funcție de gradul de handicap, dovedit cu certificat de încadrare în grad şi tip de handicap, după cum urmează: a) indiferent de vârstă, dacă au realizat, în condiții de handicap grav, cel puțin o treime din stagiul complet de cotizare”.

Comisia pentru muncă a Camerei Deputaților a adoptat, în urmă cu o săptămână, raportul de admitere cu amendamente pentru proiectul Legii pensiilor, printre modificările aduse fiind cea referitoare la art. 56, privind reducerea stagiului minim de cotizare şi în cazul femeilor care au copii adoptați: „Reducerea vârstei de pensionare prevăzută la alin. (1) și (2) se aplică și în cazul în care numărul de copii cuprinde și copii adoptați”. De asemenea, un alt amendament prevede stagiul de cotizare pentru românii care vor să își cumpere vechime în muncă pentru a ieși la pensie: “Orice persoană care a realizat stagiul minim de cotizare de până la 15 ani, dar nu mai puțin de 10 ani, se poate asigura în sistemul public de pensii în baza unui contract de asigurare socială. În sistemul public de pensii se poate încheia contract de asigurare socială şi pentru perioade de timp de maximum 5 ani anteriori lunii încheierii contractului, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare în sistemul public de pensii”.

Totodată, a fost eliminat amendamentul prin care asiguratului care a urmat cursurile unei școli profesionale, îi era asimilată această perioadă în stagiul de cotizare. Potrivit proiectului, noua lege a pensiilor va intra în vigoare în septembrie 2019.