Obligația depunerii online a declarației unice a fost eliminată

de Stiri Buzau Media

Depunerea declarației unice nu se va mai face exclusiv online, după ce Guvernul a publicat joi în Monitorul Oficial o ordonanță de urgență în acest sens. Declarația unică pentru persoanele fizice a fost introdusă anul trecut și s-a depus atât online, cât și în format tipărit, dar anul acesta s-a trecut la depunerea exclusiv online.

Măsura a fost luată prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 35/2019, care a apărut joi în Monitorul Oficial și care deja se aplică din ziua publicării sale. Totuși, este nevoie ca măsura să fie reflectată și în ordinul Fiscului cu modelul și instrucțiunile declarației unice, menționează avocatnet.ro. Documentul a abrogat, practic, prevederea de la alineatul 5 al articolului 122 din Codul fiscal, conform căreia declarația unică pentru persoanele fizice trebuie depusă online. Asta înseamnă, de principiu, că persoanele fizice care obțin venituri independente, printre altele, vor putea să depună formularul și în format tipărit. Însă, pentru a putea pune în aplicare această schimbare, este nevoie și de modificări la Ordinul Fiscului nr. 49/2019. Acest act normativ prevede actualmente că declarația unică se depune numai online, fie cu ajutorul Spațiului Privat Virtual, fie cu ajutorul site-ului www.e-guvernare.ro.

În acest an, contribuabilii au întâmpinat mari dificultăți la depunerea exclusiv online a declarației unice, din cauza deselor probleme de funcționare ale site-ului Fiscului. Practic, din acest motiv, autoritățile au decis să amâne termenul-limită pentru depunerea declarației unice de pe 15 martie 2019 pe 31 iulie 2019. Chiar ministrul finanțelor, Eugen Teodorovici, anunțase acum câteva săptămâni că sunt șanse să se revină la depunerea la ghișee, în format tipărit. Declarația unică pentru persoanele fizice a fost introdusă anul trecut. Inițial, aceasta a putut fi depusă atât online, cât și în format tipărit, dar în 2019 s-a trecut la depunerea exclusiv online.

Declarația unică se depune în 2019 atât pentru a definitiva veniturile obținute în 2018, cât și pentru a estima veniturile din 2019, în vederea achitării impozitului pe venit și a contribuțiilor de pensii și sănătate. Formularul se depune, printre altele, pentru veniturile independente obținute ca persoană fizică autorizată, dar și pentru veniturile din chirii, din dividende sau din drepturi de autor.